VIDEO Studenţi din toate domeniile au alergat la maratonul dezvoltării durabile

2

Studenți de la mai multe facultăți au învățat, timp de o săptămână, cum să facă mai mult cu mai puțin, adică să aplice principiile dezvoltării durabile în viețile lor de zi cu zi. Ei au fost instruiți de către Fundația Terra Mileniul III şi Asociaţia ALMA-RO în domenii ca energie, schimbări climatice, biocombustibili, păduri, deșeuri sau transport pentru a deveni cetățeni mai responsabili cu planeta.

 


 

Cei 23 de tineri și-au petrecut ultimele zile de vacanță în tabăra “Maratonul Dezvoltării Durabile” , în Satul Prunilor, jud. Dâmbovița, unde au participat la cursuri, au avut discuții cu invitați speciali, au vizionat filme sau, pur și simplu, au alergat pe dealuri.

Tabăra se află la cea de-a doua ediție. Anul trecut, proiectul a fost destinat tinerilor studenți la jurnalism și comunicare, iar obiectivul a fost de a instrui viitori jurnaliști să relateze cât mai riguros despre subiectele de mediu. O treime dintre studenții participanți au ales, ulterior taberei, să scrie despre mediu, să-și deschidă bloguri de profil sau s-au angajat la organizații de protecție a mediului. Interesul tinerilor i-a determinat pe cei de la Terra Mileniul III să reia tabăra și în acest an, dar s-au adresat studenților din toate domeniile de studiu.

 

 

“Modelele sustenabile de locuire deja devin un subiect important pe agenda publică și e bine să avem viitori arhitecți care să includă principii ale dezvoltării durabile în proiectele pe care o să le aibă”, spune Ioana Ciută, director executiv al Terra Mileniul III. “Cred că e timpul să nu mai facem dezvoltare durabilă din spatele biroului, pe hârtie, la primărie sau la minister. Fiecare dintre noi poate contribui într-un fel sau altul în oricare dintre aspectele dezvoltării durabile despre care vorbim aici, fie în modul în care înțeleg să-și consume resursele, fie în modelele de transport pe care le folosesc”, adaugă aceasta.

Participanții la tabără s-au dovedit a fi creativi la jocul de roluri care le-a fost dat. După o scurtă informare despre exploatarea gazelor de șist, ei au simulat un talk-show pe această temă. În “public” au apărut imediat activiști care au afișat mesaje precum “Foaie verde, gaz de șist, nu mă exploatați, insist!”. După ce s-au jucat, au participat și la cursuri, unde și-au luat notițe conștiincios, au stat la discuții cu invitați speciali, printre care Roxana Bojariu, climatolog, Maria Mihul, expert WWF pe păduri, Vera Marin, Asociaţia pentru Tranziţie Urbană, Raluca Dan, activist de mediu, sau Mircea Toma, jurnalist. Și pentru că dealurile din Satul Prunilor erau ademenitoare, studenții au făcut chiar un maraton.

“Tot vorbim despre asta de ceva timp, dar rezultatele se lasă așteptate”, spune Alexandru Dorobanțu, student la Informatică, participant la “Maratonul Dezvoltării Durabile”, pentru care dezvoltarea durabilă înseamnă implementarea unor soluții la problemele de mediu pe care le avem care să asigure și generațiilor viitoare o șansă echitabilă la viață. “Eu sunt interesat de partea cu energii regenerabile, cred că sunt de viitor, ca afacere”, mai spune Alexandru.

La rândul său, Cristian Ghingheș se pregătește să înceapă cursurile Facultății de Administrație Publică în această toamnă și a venit în tabără să învețe cum se îmbină politicile publice cu componenta “green”. “Pornirea este grea pentru că trebuie să ne luptăm cu niște mentalități din din trecut și e greu să urnești oamenii care lucrează în administrația publică și să le spui că dezvoltarea durabilă este ceva realist”, spune acesta. Cristian a fost selectat la concursul european “Ce face din orașul tău o capitală europeană verde?” cu un film de 2 minute jumătate prin care a arătat ce e verde în Bacău.

Fundaţia Terra Mileniul III îşi propune să organizeze această tabără şi anul viitor.

 


2 comentarii

  1. Asta cu siguranta este inca o modalitate de a obtine finantari pe care sa le folositi in interesele dvs personale. Sunt studenti care au participat la acest maraton si care nu au aratat un interes deosebit fata de invatatura/facultate. De ce credeti ca ar fi interesati tocmai acum? Cunosc personal 2 dintre studentele de acolo si una dintre acestea este o mare fana in aruncatul gunoaielor pe jos, dupa cum eu insumi am sesizat. Asadar, data viitoare, daca vreti sa dovediti ceva cu acest proiect, alegeti tineri competenti, nu studenti interesati doar de distractii si tabere pe gratis.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger