VIDEO Spaţii de joacă pentru bătrâni

2

Una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă vârstnicii în multe colţuri ale lumii este singurătatea, care poate duce la grave probleme de sănătate. De asemenea, lipsa de activitate, adesea asociată vieţii izolate, accentuează aceste probleme. În faţa acestor realităţi, Spania a găsit o soluţie extrem de simplă şi de ingenioasă pentru a-i motiva pe vârstnici să iasă din casă, pentru socializare şi mişcare: a amenajat sute de parcuri cu “spaţii de joacă” pentru bătrâni.

Ideea de a crea astfel de spaţii a aparţinut unei companii finlandeze, care a vândut apoi zeci de mii de instalaţii de exerciţiu fizic, pentru amenajarea unor spaţii similare în alte ţări. Dintre acestea, Spania s-a dovedit printre cele mai receptive, creând deja 600 astfel de părculeţe şi având în curs de amenajare alte 100. Josep Sole a cumpărat, de pildă, 300 astfel de spaţii de joacă pentru întreaga zonă a Barcelonei, şi este de părere că preţul de mai bine de un milion de dolari este perfect justificat, date fiind rezultatele. “Ce e important este că bătrânii nu merg să facă mişcare nici la sală, nici la azil, ci în aer liber,” spune Sole. Administraţia susţine din plin crearea acestor locuri, mai ales în condiţiile în care cifrele arată că, în 2050, 40-45% din populaţia Spaniei vor fi la pensie. În acest context, e important să investeşti în sănătatea şi mobilitatea vârstnicilor, pentru a reduce costurile ridicate ale asigurărilor de sănătate.

De fiecare dată când se deschide un astfel de loc, medicul Paz Vidal, care colaborează cu firma producătoare Lapsset, vine şi le explică bătrânilor din zonă regulile simple după care funcţionează aparatele de gimnastică. Deşi, în primă instanţă, seniorii, obişnuiţi mai degrabă doar cu simple plimbări, sunt un pic nedumeriţi, în scurt timp ei ajung să frecventeze “locurile de joacă” şi să facă mişcare.

“E foarte sănătos şi important. Asta ţi se întâmplă odată cu trecerea anilor. O să vedeţi voi într-o bună zi,” spune Juan Masi, un pensionar de 70 de ani care vine adesea în părculeţul din orăşelul spaniol Vilassar.

Ne-am bucura să găsim astfel de spaţii şi în oraşele româneşti, care exclud aproape total activităţile pentru segmentele de populaţie mai în vârstă. Problema singurătăţii şi a sedentarismului face numeroase victime în rândul atâtor vârstnici care-şi duc vieţile uitaţi de lume, astfel încât nici din această iniţiativă olandeză n-ar strica să ne inspirăm.

Sursa: Public Radio International

Puteţi citi şi:

Studenţi olandezi aleg să locuiască gratuit în aziluri de bătrâni, oferind la schimb companie rezidenţilor

Copiii brazilieni învaţă engleza de la bătrâni singuri din SUA

Cinci pensionari s-au mutat împreună pentru a evita singurăratea


2 comentarii

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger