VIDEO Solidaritatea – Secretul uneia dintre cele mai longevive comunități din lume

0

Theodoris are 35 de ani, a lucrat mult timp în industria IT, dar, la fel ca numeroși tineri greci, a ajuns șomer odată cu izbucnirea crizei economice, îngroșând rândurile așa-numitei ”generații pierdute.” A hotărât să-și ia viața în propriile mâini și să se mute la țară, în Ikaria, o insulă recunoscută pentru longevitatea neobișnuită a locuitorilor săi, în încercarea de a se dezvăța de comoditatea urbană și de a se întreține prin propriile forțe. Documentarul Little Land, prezentat la Festivalul Internațional de Film Astra de la Sibiu, în cadrul secțiunii Eco-Cinematograff, spune povestea adaptării lui și, implicit, a unui fenomen social din ce în ce mai amplu.

 

little_land_1

 

Theodoris ajunge în Ikaria cu pânzele umflate de speranța în schimbare: nu mai are nici bani, nici job și nici șanse să se angajeze prea curând, asemenea multor altor tineri greci loviți de criza economică. Una dintre strategiile de adaptare îmbrățișate de unii dintre ei este abandonarea orașelor, în favoarea vieții la țară, unde își cultivă fructe și legume, pentru propria hrană, sau pun bazele unor cooperative, de pe urma cărora să aibă venituri. Ikaria, un paradis natural recunoscut pentru oamenii lui aparte, se dovedește însă o provocare pentru cei ca Theodoris, ”formatați” de comoditatea vieții urbane, de obișnuința ritmului rapid și de sedentarismul muncii de birou. Viața în acest sat își dezvăluie treptat greutățile, la care un tânăr orășean, oricât de bine intenționat, trebuie să de adapteze pentru a-i face față: legumele nu cresc de la sine, ele trebuie muncite și îngrijite cu dedicație, casa dărăpănată are nevoie de investiții și muncă, oameii funcționează după reguli diferite, individualismul trebuie abandonat în favoarea vieții împărtășite și a întrajutorării.

De fapt, așa începe să iasă la iveală unul dintre secretele acestei comunități unde oamenii se declară invariabil fericiți: solidaritatea. Țăranii se ajută unii pe alții la muncile zilnice, lucrează împreună, fac întâlniri de discutare a problemelor, au propriile sisteme de împrumuturi și practică de când se știu schimbul. Pentru un tânăr obișnuit să stea în fața computerului, marea descoperire nu e, în primă instanță, ușor de acceptat și de internalizat. Pe măsură ce Nikos Dayanas, regizorul care a făcut acest film, petrecând un an în Ikaria, se apropie de săteni, ies la lumină valorile acestor oameni simpli, cu istorii complicate, din care nu lipsesc războiul, foametea, strâmtorarea, dar care au învățat că izolarea nu este calea cea bună. Tot treptat, Theodoris învață regulile cooperării, cu greutate și efort, cu deziluzia grădinii uscate de secetă și a casei pe care nu reușește s-o pună imediat pe picioare. Totodată, în satul paradisiac încep să apară din ce în ce mai mulți tineri care împărtășesc problemele lui Theodoris, dar care se hotărăsc să pună bazele unei mici cooperative agricole. Pentru a deveni fermieri, tinerii de oraș au multe de învățat, însă Ikaria e locul perfect: localnicii sunt deschiși, generoși și, înainte de toate, dispuși să-i ajute pe ceilalți, precum și să-i învețe arta întrajutorării celuilalt.

 

LITTLE LAND – trailer from Anemon on Vimeo.

 

Little Land nu e doar povestea unor reprezentanți ai ”generației pierdute”, care, în fața colapsului financiar și al problemelor sociale aferente, revin la valori simple și la munci la care, cel mai probabil, n-ar fi visat acum câțiva ani, din coconurile lor confortabile. Este totodată și povestea unei comunități care a deprins, fără programe ONGistice, știința cooperării. De altfel, atunci când un medic francez vine în sat pentru o cercetare legată de longevitatea neobișnuită a locuitorilor, cele mai multe răspunsuri din partea sătenilor referă tocmai la aceste valori: solidaritatea și capacitatea de a te mulțumi cu puțin, împăcarea și deschiderea. Considerată una dintre așa-numitele ”zone albastre” ale lumii, Ikaria este un model din care generația nouă, pornită să redescopere un stil de viață și o filosofie cu totul nouă, are multe de învățat, după ce se va fi detașat de automatismele vieții urbane, a confortului și a consumismului. Iar Little Land radiografiază, înțelept și atent, tocmai acest proces.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger