VIDEO Sclavii asiatici care produc creveți pentru supermarketuri occidentale

0

O investigație de șase luni a publicației britanice The Guardian arată că, în Asia, există adevărați sclavi care muncesc fără bani, ani la rând, sub amenințarea violenței extreme, în producția de creveți destinați unor mari retaileri din SUA, Marea Britanie și alte părți ale Europei. Un număr mare de bărbați sunt cumpărați și vânduți ca animalele și ținuți împotriva voinței lor pe vase de pescuit, în largul coastei Thailandei. Printre beneficiarii muncii forțate pe care o prestează se numără cei mai mari patru retaileri din lume: Walmart, Carrefour, Costco și Tesco.

 

 

Jurnaliștii britanici au aflat că cel mai mare crescător de creveți din lume, compania thailandeză Charoen Pokphand (CP) Foods, cumpără hrană pentru crustacee de la furnizori care dețin, operează sau cumpără de pe vase de pescuit cu sclavi. CP Foods, o companie cu o cifră de afaceri anuală de 33 de miliarde de dolari, care se marketează drept “bucătăria lumii”, își vinde propria hrană de creveți altor ferme și furnizează crustacee congelate și gătite unor supermarketuri și retaileri de talie mondială. Compania a recunoscut că munca forțată face parte din lanțul său de aprovizionare. 

Oamenii care au reușit să evadeze de pe vase ale sclaviei au povestit condițiile groaznice în care au fost obligați să muncească ani la rând. Acestea includeau ture de 20 de ore, bătăi regulate, tortură sau asistarea la ucideri în stilul execuțiilor. Unii dintre ei primeau în mod regulat metamfetamine pentru a avea energie să lucreze. Cincisprezece muncitori migranți din Burma și Cambodgia spun că, înainte de a ajunge sclavi, plătiseră brokeri să le găsească de muncă în Thailanda, în fabrici sau în construcții. Au fost vânduți în schimb căpitanilor de pe vase, unii dintre ei contra unor sume de 300 de euro. O altă victimă a traficului cu oameni spune că a văzut în jur de 20 de oameni omorâți în fața lui; unul dintre ei a fost legat cu fiecare din cele patru membre de câte un vas și secționat în largul mării. Citiți întreaga investigație pe The Guardian.

 

Puteți accesa și:

Proifturi ilegale de 110 miliarde de euro pe an din munca forțată

FOTO Sclavia din zilele noastre

Scrisoare disperată a unui deținut din China, găsită într-un magazin din SUA, în punga pe care a făcut-o

VIDEO Costurile mortale ale modei

De ce sunt plătiţi aşa de prost asiaticii care ne fac hainele?


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger