VIDEO. Sclavie la bordul vaselor care pescuiesc ilegal pentru Europa

0

O investigatie a organizatiei de mediu Environmental Justice Foundation (EJF) prezinta dovezi socante legate de conditiile asemuite sclaviei – munca fortata si abuzuri ale drepturilor omului in randul echipajului – de la bordul vaselor care pescuiesc ilegal in largul coastei de vest a Africii si care pun peste pe farfuriile europenilor, fara autorizatie.

Investigatia EJF dezvaluie incarcerari, acte de violenta, retinerea platii, confiscarea documentelor, privarea de libertate luni sau chiar ani la rand si lipsa apei curate la bordul navelor de pescuit pe care le-au studiat, informeaza The Guardian.  Membrii organizatiei de mediu au descoperit vase cu echipamente high-tech operand fara autorizatie in zone inchise pescuitului din largul coastei statelor Sierra Leone si Guinea in ultimii patru ani.

Toate vasele examinate aveau numere de indentificare eliberate de UE, ceea ce inseamna ca erau autorizate sa importe peste in Europa si, implicit, indeplineau normele stricte de ingiena. Filmarile si fotografiile EJF din zonele in care lucreaza si dorm membrii echipajelor infatiseaza camere cu tavane pozitionate la sub un metru inaltime, in care oamenii nu pot sta in picioare. Temperaturile din incaperile in care acestia sorteaza, proceseaza si impacheteaza captura destinata pietei europene si celei asiatice erau de 40-50 de grade Celsius, fara a fi prevazute cu un sistem de ventilatie. La bordul unora dintre vase, membrii echipajelor ce insumau pana la 200 de oameni nu aveau aproape deloc acces la apa potabila curata.

Multi dintre oamenii de la bord au fost recrutati din imprejurimile capitalei senegaleze, Dakar, mai spune EJF, altii din zone rurale din Asia, printre care regiuni din China si Vietnam. Potrivit unei estimari recente, pescuitul ilegal asigura intre 13% si 31% din captura anuala de peste la nivel mondial, o cifra exacta fiind greu de obtinut.

Foto: Captura Youtube

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger