VIDEO Satelitul GOCE arată gravitatea Pământului cu precizie fără precedent

0

Arată ca un asteroid cu formă de cartof care zboară prin spațiu. Dar acest cartof colorat este, de fapt, Pământul, și arată cum variază gravitatea în părți diferite ale globului.

Imaginile au fost dezvăluite de cercetătorii din spatele satelitului GOCE și sunt cele mai exacte dezvăluite vreodată. Harta “geoid”, cum este cunoscută, este folosită pentru a ilustra cum ar arăta oceanele în lipsa curenților și valurilor.

Culoarea galbenă indică locurile unde gravitatea este la cele mai ridicate nivele, iar culoarea albastră arată unde gravitatea este cel mai slabă. Potrivit hărții, se pare că nu sunt diferențe între apă și uscat, întrucât gravitatea în America de Nord este mai mică decât pe continentul african.

Harta este folosită pentru măsurarea circulației oceanelor schimbărilor nivelului mării și dinamicii gheții – toate find afectate de schimbările climatice.

Cercetătorii implicați în utilizarea satelitului spun că rezultatele ar ajuta la înțelegerea dezastrelor naturale și ar putea ajuta la planificarea pentru evenimente precum cutremurul din Japonia.

Ei spun că, deși mișcarea plăcilor tectonice nu poate fi observată din spațiu, semnale în informațiile gravitaționale îi pot ajuta pe cercetători să înțeleagă procesele implicate în dezastrele naturale și, în final, să le prezică.

Satelitul Gravity Field and Steady-State Ocean Circulation Explorer (GOCE) a fost lansat în martie 2009. Are o orbită de la un pol la celălalt la o altitudine de doar 254 de kilometri, cea mai joasă la care a zburat un satelit vreodată. Satelitul poate sesiza modificări ale gravitației cât de mici, chiar de o parte din 10 trilioane.

 


Foto: captură video

Sursă: Daily Mail

Citiți și:

VIDEO Ce a văzut Gagarin din spațiu

Arta dezastrelor naturale

O mică istorie a luptei tehnologice cu dezastrele naturale

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger