VIDEO. Roboții învață să meargă asemenea unor persoane în vârstă

1

Roboții umanoizi din zilele noastre pot să alerge, să facă tumbe și chiar să danseze, iar acum a apărut unul care se deplasează asemenea unui om în vârstă, sprijinindu-se de obiecte din mediul înconjurător pentru a se mișca, a-și menține echilibrul și a îndeplini sarcini.

„Roboticienii percep de obicei obiectele ca obstacole ce trebuie evitate”, spune Sebastien Lengagne, de la Institutul Național de Știință Industrială Avansată din Japonia, citat de Newscientist. „Însă [ele]ne pot ajuta”. Lengagne și colegii săi dezvoltă un sistem care le permite roboților umanoizi să se folosească de întreg corpul și de toate obiectele din mediul înconjurător pentru a se putea mișca în medii dezorganizate și a face exerciții de echilibristică fără să rămână împotmoliți sau să cadă.

„Dacă îți spun să te uiți sub birou, îți vei pune mâna pe masă pentru sprijin”, spune cercetătorul, „Însă majoritatea metodelor încearcă să facă robotul să îndeplinească această sarcină fără să atingă biroul”. Robotul proiectat de el, botezat HRP-2, acționează la fel ca oamenii. Își sprijină ambele brațe de o masă pentru a-și menține echilibrul când se așază pe un scaun sau își folosește un braț pentru sprijin când lovește o minge.

Sistemul din spatele său este împărțit în două etape. În prima din ele, softul dezvoltat de colegul lui Lengagne, Karim Bouyarmane, identifică obiecte din mediul înconjurător al robotului pe care acesta le poate folosi pentru a îndeplini o sarcină. Apoi calculează numărul de poziții pe care le poate adopta robotul pentru a se folosi eficient de obiecte și a obține stabilitate. Aceste poziții statice sunt transformate apoi în mișcări, luându-se în calcul forțele care operează asupra robotului în fiecare poziție, pentru a se asigura că nu-și pierde echilibrul.

În momentul de față, sistemul realiează aceste calcule pe un computer extern, însă echipa speră să-i integreze robotului un computer care să realizeze întregul proces într-o singură etapă.

Foto: Captură Newscientist

Tags:Un comentariu

  1. Pingback: VIDEO. Bradul de Crăciun iluminat cu un ţipar electric » Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger