VIDEO Religia necredincioșilor în 60 de secunde

0

O serie animată cu clipuri de 60 de secunde, realizată de Open University, instituție online pentru învățământul de la distanță, analizează cum au perceput gânditorii necredincioși religia. De la Karl Marx la Richard Dawkins și de la Auguste Comte la JJ Bachoffen.

via brainpickings.org

 

Primul clip îl prezintă pe Karl Marx și continuă cu punctul său de vedere privind religia, pe care o privea ca pe un vehicul al fericirii iluzorii (opiul maselor) și ca pe o formă de asuprire și control social, posibilă fără o formă de divinitate:

 

În cel de-al doilea, ni se spune cum filosoful și sociologul Auguste Comte a încercat să înființeze o religie seculară bazată pe valori precum caritate, ordine sau știință:

 

Dacă nu știați, aflați acum că ideile anticarului, antropologului și profesorului de drept roman Johann Jakob Bachofen au dus la dezvoltarea conceptului de religie matriarhală, concept dezvoltat în al doilea val de feminism din anii ’70. Bachofen credea că maternitatea stă la originea societății umane, a religiei și a moralității. Extrapolând, religia este o mamă:

 

La final, puteți afla și teoria celui mai faimos ateu din lume, Richard Dawkins, etolog și biolog evoluționist, care vede religia ca pe un virus și care a vehiculat conceptul de “meme”. Potrivit lui Dawkins, credința religioasă, cea care nu se bazează pe dovezi palpabile, este similară cu virusul variolei, însă e mult mai greu de stârpit decât acesta:

 

Foto: Flickr/Xavi Ferreiro

 

Puteți citi și:

Un mare mit modern: Știința l-a omorât pe Dumnezeu


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger