VIDEO Regizorul Boris Mitic: “Nu veti gasi in acest festival de film documentar doua filme care sa aiba aceeasi structura, acelasi format, toate au niste povesti fascinante”

0

Boris Mitic“Cu totii stim multe despre filme, de fapt filmele sunt in noi. Ceea ce face diferenta este punctul de vedere, atitudinea, ce experimentezi, lucrurile amuzante care ti se intampla, lucrurile de care nici macar nu iti dai seama cum te influenteaza, cum iti influenteaza stilul filmului pe care il vei face” spune regizorul sarb Boris Mitic intr-un interviu Think Outside The Box.
de Magda Barascu

De ce ai trecut de la jurnalism la film?

Am renuntat la jurnalism, aveam o slujba bine platita intr-o mare agentie de stiri internationala de care ma saturasem, mi se luase de stilul simplist in care lucram, de a face totul simplu pentru a intelege toata lumea.

A fost o decizie emotionala, toata lumea a considerat ca este o nebunie. Dar la cateva luni dupa, filmele mele au devenit populare, au fost intrat in festivaluri si au fost difuzate la televiziuni.

De ce film documentar?

Nu mi-am propus sa fac film documentar in special. Mi-am luat o camera video si am inceput sa o folosesc ca un nou mod de exprimare, pana atunci doar scrisesem.

Cu totii stim multe despre filme, de fapt filmele sunt in noi. Ceea ce face diferenta este punctul de vedere, atitudinea, ce experimentezi, lucrurile amuzante care ti se intampla, lucrurile de care nici macar nu iti dai seama cum te influenteaza, cum iti influenteaza stilul filmului pe care il vei face.

Fiecare experienta conteaza, fiecare idee care-ti trece prin cap conteaza, iti schimba filmul in diferite feluri.

De-asta imi place filmul documentar, pentru ca este atat de personal, este un fel de striptese intelectual, un joc freestyling, nu exista reguli ca la filmul de fictiune. Nu veti gasi in acest festival de film documentar doua filme care sa aiba aceeasi structura, acelasi format, toate au niste povesti fascinante. Posibilitatile de creatie ale documentarelor sunt multiple si asta imi place foarte tare.

De ce m-as duce la Goodbye, how are you?

Este un film amuzant, o experienta intelectuala interesanta pentru public. Daca iti plac comentariile satirice, daca iti plac imaginile interesante, daca iti place sa te joci cu filmul tau, atunci merita sa te duci.

E un nou stil de film documentar, este o privire satirica asupra vietii care place. In toata lumea a prins, desi a fost filmat in Serbia, din perspectiva sarbeasca, dar l-am facut universal.

Primul proiect Pretty Diana

Am filmat Pretty Diana in cartierul meu, dupa ce mi-am incheiat activitatea ca jurnalist. Este despre un grup de tigani care au fost dati afara din Kosovo si au venit la Belgrad, si au transformat doua Citroenuri in vehicule ciudate, care arata foarte bine, sunt reciclabile, in genul celor din Mad Max, si pe care le conduc prin tot orasul colectand cartoane. Sunt mai eficienti decat cei care colecteaza cartoanele manual.

Au satisfactii, au un anumit statut, sunt respectati. Este un film pozitiv, creativ, alchimist despre locul pe care incearca sa si-l gaseasca niste oameni.

La ce lucrezi acum?

Iau o pauza de 5 ani. Am facut Pretty Diana intr-un an, in care am filmat numai in cartierul meu. Am filmat al doilea film al meu in Kosovo intr-o singura noapte. Cel de-al treilea film l-am filmat in 4 ani. Sunt epuizat, am senzatia ca am spus tot ce aveam de spus.

Sunt in pana de idei momentan. Intre timp am facut 2 copii si vreau sa iau aceasta pauza sa stau cu ei full-time si astept sa-mi vina idei. Ma uit la filme, citesc, calatoresc si sunt in asteptarea marii idei.

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger