VIDEO. Putem ameliora durerea schimbând direcţia privirii

0

Unde ne uităm influenţează nivelul durerii pe care o simţim, arată un nou studiu citat de BBC.

Deşi cei mai mulţi oameni se uită în altă parte în timpul unui eveniment dureros, de exemplu în timpul unei injecţii, cercetătorii susţin că dacă ne uităm la corpul nostru, în acest caz la mână, mai alinăm din durere.

De asemenea, mărirea imaginii mâinii scade şi mai mult intensitatea durerii, se mai arată în studiul publicat în Psychological Science, studiu care analizează cum procesează creierul durerea.

Cercetătorii au făcut mai multe exeperimente cu ajutorul a 18 voluntari. În primul dintre acestea, voluntarilor li s-a pus un dispozitiv cu căldură pe mână, temperatura acestuia crescând treptat. Când acesta devenea dureros, dispozitivul esre îndepărtat şi era măsurată temperatura.

“Acest lucru ne oferă o măsură a pragului durerii şi este o metodă sigură şi relevantă pentru testarea momentului în care căile creierului prin care se percepe durerea devin active”, spune profesorul Patrick Hagaard, implicat în studiu.

Cercetătorii au folosit o serie de oglinzi pentru a manipula ceea ce vedeau voluntarii.

Rezultatele au arătat că subiecţii puteau tolera în medie cu 3 grade Celsius mai mult când se uitau la mână în oglindă comparativ cu cazul în care vederea mâinii era obstrucţionată.

“Mereu ne sfătuim copiii să nu se uite când fac o injecţie sau li se ia o mostră de sânge, dar am descoperit că privitul corpului este, de fapt, analgezic”, mai spune cercetătorul. “Sfatul meu este să ne uităm la braţ când ni se ia sânge, dar să evităm să vedem acul daca este posibil”, adaugă acesta.

Într-un alt experiment, cercetătorii au folosit oglinzi care măreau imaginea mâinii. În acest fel, participanţii puteau tolera temperaturi şi mai mari. Pe de altă parte, când imaginea mâinii era micşorată, suportabilitatea scădea.

Cercetătorii speră ca prin aprofundarea legăturii dintre căile vizuale ale creierului şi cele ale durerii se vor găsi noi tratamente pentru afecţiunile cronice.

Foto: captură video

Citiţi şi:

O plimbare de 40 de minute, trei zile pe săptămână, îmbunătăţeşte memoria

Somnul de ajută să înmagazinezi ce ai învăţat

O analiză a peste 80 de studii asociază marijuana cu instalarea mai rapidă a schizofreniei

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger