Protestele din Peru față de construcția unei mine de aur au fost reluate

14

Protestele din Peru față de construcția unei mine pentru exploatarea aurului au fost reluate. Protestatarii se tem că proiectul minier le va afecta resursele de apă.

Aproximativ 2.000 de protestatari s-au alăturat marșului din orașul nordic Cajamarca, afișând bannere pe care scria “Să ne apărăm sursele de apă, acum ori niciodată!”.

La începutul lunii decembrie, guvernul a impus stare de urgență pentru a restabili ordinea după un protest generalizat și confruntări cu poliția, în urma cărora zeci de oameni au fost răniți.

Protestatarii spun că mina Conga, care va produce aur, cupru, dar și argint, le va polua apele și va afecta un acvifer major. Mina este deținută, în majoritate, de firma americană Newmont Mining Corp. Opozanții proiectului minier vor un nou studiu de impact de mediu al minei și dialog cu guvernul.

Cajamarca este una dintre regiunile din Peru unde se practică intensiv mineritul, iar localnicii privesc cu neîncredere noul proiect deoarece este o extensie a minei Yanacocha, cea mai mare mină de aur din America Latină, care se apropie de sfârșitul producției. Istoria minei este presărată de conflicte cu fermierii din zonă care susțin că mina este cauza poluării apelor.

Tags:14 comentarii

  1. Niciun proiect nu se compara cu cel de la Rosia Montana care este facut strict dupa normele europene!! Normele U.E. sunt printre cele mai ssigure din lume, ce vreti mai mult?

    • in ansablu proiectul este unul bun, tocmai pentru ca intr-un final se doreste ceea ce e mai bine pentru oameni. si umanitatea asta nu ar trebui sa ne lase sa ii lasam pe altii la limita subzistentei.

  2. Pingback: Anul 2012 este decisiv pentru Roşia Montană | Lupta pentru Roşia Montană

  3. Pacat ca va bateti joc de un proiect de care atat avem nevoie si mai ales de niste oameni care nu au cum sa triasca de pe o zi pe alta!! Va faceti mare pacat!!!

  4. Pingback: VICEPREŞEDINTELE PARLAMENTULUI EUROPEAN LUPTĂ PENTRU SALVAREA ROŞIEI MONTANE !!! « Bmarinescu41's Blog

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger