VIDEO “Protestatarul” – Omul Anului 2013, în cadrul Galei Superlativele VIP – Oamenii Schimbării

1

Cei prezenți pe 14 ianuarie la decernarea premiilor Galei Superlativelor VIP au avut parte de o surpriză și un moment inedit. Pe scenă a urcat – în calitate de câștigător al premiului Omul Anului 2013- “protestatarul”, adică un număr de aproximativ 20 de oameni care, în nume colectiv, au acceptat distincția acordată de revista VIP și au ținut un altfel de discurs.

 

1056757_10203146492202381_563090745_o

de Ioana Pasc

 

Momentul în sine a fost unul original de la început până la sfârșit, orchestrat atent. Oamenii Anului 2013 au intrat pe scenă pentru ridicarea premiului cu fețele acoperite cu măști. Acestea reprezentau fețele politicienilor care au scos oamenii din case anul trecut și care, în viziunea protestatarilor, au trezit conștiința civică colectivă a românilor (printre care Victor Ponta, Crin Antonescu, Rovana Plumb, Dan Voiculescu, Emil Boc, Dan Șova, Liviu Dragnea, Adrian Năstase, Sorin Oprescu, Traian Băsescu, Gigel Eugen Știrbu, Daniel Barbu). Ei și-au făcut apariția pe scenă pe ritmul peturilor care au încins bulevardele Bucureștiului multe duminici la rând și au scandat principala lozincă a protestelor care au scos zeci de mii de români în stradă atât în România, cât și în afara țării: Uniți salvăm Roșia Montană.

Discursul prezentat de „protestatar” a fost unul bazat pe satiră și umor, savurat de public și comentat apoi în mediul virtual: „Nu am ieșit în stradă pentru premii dar credem că nu ni se dă acest premiu atât pentru că am ieșit în stradă, cât pentru a ieși în stradă și de acum încolo ceea ce, evident, am fi făcut-o oricum. Aici este o infimă parte dintre toți cei care au strigat Uniți Salvăm. Niciunul nu are dreptul, legitimitatea sau puterea de a spune că îi reprezintă pe toți cei care au ieșit și vor mai ieși în stradă pentru a cere răspicat lege, transparență și instituții corecte. Nu ne-a ales cineva să îl reprezentăm. Ne reprezentăm fiecare pe sine și în solidaritate cu ceilalți.

„Protestatarul” premiat a insistat de asemenea să menționeze că există multe alte persoane care ar fi meritat în locul „lui” premiul și că, pentru a ajunge distincția către toți cei implicați activ în protestele anului 2013, premiul ar trebui tranformat în pulbere fină și trimis peste tot în lume căci există solidaritate activă pe tot mapamondul. Discursul a fost încheiat cu scandarea Uniți salvăm toată România și sunete energice de pet.

În jurul deciziei de acceptare și ridicare a acestui premiu s-a născut însă rapid o controversă în mediul virtual. Discuțiile au început încă din data de 13 ianuarie când pe rețele de socializare (pagina Uniți Salvăm, pagină deja bine cunoscută în rândurile celor care au ieșit în stradă în toamna românească– și nu numai-) s-a făcut publică invitația la eveniment, unde oricine interesat de a participa la acțiune era încurajat să o facă.

Comentariile pro și contra deciziei de a accepta premiul s-au învârtit în jurul reputației controversate a revistei dar și în jurul listei foarte diversificate de persoane care de-a lungul celor 18 ediții au fost premiate de către revista VIP în cadrul aceleași gale (printre personalitățile premiate de-a lungul anilor se numără persoane ca Traian Băsescu, Adrian Năstase, Cătălin Măruță, Nicoleta Luciu, Cătălin Botezatu, Neculai Ontanu, Eugen Teodorovici dar și persoane precum Raed Arafat, Regele Mihai, Cristian Mungiu sau băieții de la Casa Jurnalistului).

De o parte a baricadei s-au situat optimiștii, care au văzut în această ocazie un potențial de a atinge o parte din populația mai puțin implicată în protestele anului 2013. Dincolo de asta, acceptarea premiului a fost și o șansă suplimentară la vizibilitate și de asumare a unei identitați în sensul propriu al cuvântului (dincolo de cea care circulă în mediul virtual). De cealaltă parte s-au situat pesimiștii sau scepticii care consideră apariția în cadrul Galei VIP un compromis ce nu trebuia făcut, ce rupe din verticalitatea mișcării de revoltă începute în 2013. Iar asta în principal din cauza unor posibile asocieri cu unele dintre persoanele premiate edițiile trecute cât și  a nivelului de credibilitate al revistei VIP.

Orișicum, revista VIP se pare că ar vrea să spele din superficialitatea cu care a tratat Oamenii Schimbării până acum (prin persoane îndoielnice premiate edițiile trecute), chemând anul ăsta pe scenă nu doar „protestatarul” (personaj total atipic pentru a fi remarcat de către o revistă de mondenități care până alaltăieri o premia pe Nicoleta Luciu) dar și producătoarea din spatele filmului Poziția Copilului (Ada Solomon) ori solista Alexandrina Hristov.

O redare a întregului moment mai jos. Filmare și montaj de Matei Budeș (Vira Films):

 

 

 


Un comentariu

  1. Pingback: “Protestatarul” – Omul Anului 2013 în cadrul Galei Superlativele VIP – Oamenii Schimbării | charactere

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger