VIDEO Protest european anti-ACTA, pe 9 iunie

2

”Sâmbătă, 9 iunie 2012, va avea loc în toată Europa o acțiune împotriva ACTA. În timp ce Comisia Europeană face încercări disperate de a extinde termenul-limită pentru votul referitor la ACTA, acest eveniment este menit să le amintească membrilor Parlamentului European de importanța mobilizării împotriva acestui tratat comercial,” arată un comunicat de presă publicat azi de mai multe organizații europene, pe care vă invităm să-l citiți mai jos.

”Comisia Europeană a emis în sfârșit detaliile referitoare la poziția sa față de ACTA, către Curtea Europeană de Justiție (CEJ). În comunicatul de presă, comisarul De Grucht le atrage atenția europarlamentarilor să nu voteze până ce Curtea nu ajunge la decizia finală. Acest lucru ar putea suspenda pe termen nedefinit procedura.

 

 

Comisia a avut nevoie de mai multe săptămâni pentru a formula întrebarea, deși conținutul acesteia se reduce la doar câteva zeci de cuvinte și singurul său obiectiv n-ar fi putut fi decât evaluarea compatibilității acordului cu alte tratate. Întrebarea ce va fi adresată nu este, prin urmare, deloc surprinzătoare:

Este Acordul Comercial împotriva Contrafacerii (ACTA) compatibil cu Tratatele Europene, în special cu Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene?

Dat fiind că săptămâna aceasta au loc în Parlamentul European mai multe evenimente importante referitoare la ACTA, Comisia Europeană pare să fi ales momentul potrivit pentru publicarea aceste întrebări. În orice caz, adresarea ei nu poate fi răspunsul multiplelor îngrijorări legate de ACTA, din moment ce, legal, nu poate decât să investigheze compatibilitatea cu tratatele UE.

Curtea de Justiție nu va putea să pună nici problema relevanței sau a valorii acestui tip de politici, nici a compatibilității ACTA cu întregul corpus al legislației UE. Nu se va face niciun comentariu privitor la relevanța unui astfel tratat în contextul actual al copyright-ului; nu va fi făcută nicio evaluare a eficienței măsurilor promovate de ACTA și nici a impactului asupra drepturilor și libertăților fundamentale. Curtea va decide asupra singurei chestiuni ridicate de Comisie.

În acest stadiu al procedurii, adresarea nu prezintă niciun alt interes în afară de amânarea deadline-ului pentru vot, dat fiind că, în actualul climat politic, ar exista fără îndoială o puternică reacție de respingere a acordului.

În acest context, este esențial ca Membrii Parlamentului European să dea dovadă de curaj politic și să susțină independența instituției pe care o reprezintă, în cadrul procesului decizional al UE – în special, în sfera Comisiei Europene. Este crucial ca Parlamentul să-și păstreze rolul, nu exclusiv referitor la ACTA, ci și pe viitor, ca instrumente legale ce au direct legătură cu drepturile și libertățile noastre fundamentale.

Din moment ce principala comisie din PE responsabilă de ACTA s-a opus unei adresări separate din partea CJE, este probabil ca Parlamentul să rămână la agenda sa prezentă și să supună ACTA la vot în iunie / iulie.

Protestul va fi o ocazie pentru ca cetățenii să-și manifeste dezacordul față de ACTA și să-și susțină drepturile și libertățile, în speranța că acest lucru le va arăta reprezentanților lor ce poziție adoptă societatea față de ACTA și cât de urgentă este anularea asumată a tratatului.

Haideți să ne-anunțăm Parlamentul că e timpul să-i susțină pe cetățenii Europei!”

Dacă printre cititori se numără voluntari care să subtitreze în limba română filmulețul de mai sus, puteți contribui aicihttps://pad.lqdn.fr/p/acta-vid-template.

 

Foto: Cnreviews.com

 

 

 


2 comentarii

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger