VIDEO Protest cu oale şi tigăi, viral pe Internet

0

Un film cu protestatari canadieni care bat de zor în oale, cratiţe sau tigăi a devenit rapid viral pe internet, răspândindu-se prin reţelele sociale (Twiter, Facebook etc.). Realizat în alb-negru, filmul a apărut vineri după-amiaza şi, de atunci, cucereşte utilizatorii virtuali din întreaga lume.

 

Protestatarii din film sunt oameni de toate vârstele care, prin acţiunea lor, îşi exprimă dezacordul faţă de o lege (legea 78) pe care autorităţile canadiene o doresc votată şi aplicată. Această propunere legislativă a fost numită o încercare „draconică” de a înăbuşi protestele studenţeşti de amploare care au inundat străzile provinciei canadiene Quebec în ultimele 100 de zile. Legea ar urma să limiteze, printre altele, dreptul la protest al grupurilor de persoane prin instituirea necesităţii unei autorizaţii de la poliţie şi prin restricţionarea locurilor unde oamenii pot protesta. În mai multe oraşe ale provinciei canadiene, oamenii au ieşit să protesteze faţă de această propunere legislativă. Astfel, locuitori din Montreal, Sorel, Longueuil, Chambly, Repentigny, Trois-Rivieres sau Abitibi şi-au luat câte o oală sau o tigaie (ori chiar o caserolă) şi au bătut în ele, plimbându-se pe străzi.

În Montreal, protestul a înregistrat cei mai mulţi participanţi şi cel mai puternic zgomot făcut de aceştia, o adevărată „simfonie de metal”, cum a fost numită. Rădăcinile protestului de acest tip vin din Chile, unde oamenii se folosesc de ani buni de această metodă pentru a-şi exprima eficient şi non-violent „nesupunerea civică”. Protestul tigăilor din Montreal a fost declarat ilegal de către poliţie: reprezentanţii săi au spus că, pentru că nu au fost informaţi în legătură cu traseul protestului, acesta încalcă o lege municipală; totuşi, protestatarii au fost lăsaţi în pace să îşi ducă la capăt acţiunea, pentru că au fost non-violenţi.

 

 

Sursa şi foto: HuffingtonPost.ca

Video: Vimeo

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger