VIDEO Probabil cel mai mișto primar din lume

0

mockus2_1641950cDa, știm, titlul de ”cel mai mișto primar din lume” e discutabil și, în funcție de opiniile fiecăruia, putem găsi candidați susținuți cu argumente și statistici solide. Însă, pentru imaginea radical diferită de toate obișnuințele noastre mentale legate de politicieni și pentru stereotipurile consolidate prin atâtea experiențe ale deziluziei administrative, Antanas Mockus, primar al capitalei columbiene timp de două mandate, e fără îndoială unicat. Vă propunem urmăriți mai jos documentarul Bogota Change, proiectat vineri seară la Festivalul Internațional de Film Astra de la Sibiu, un film deja clasic despre puterea unor oameni de a schimba un oraș.

Imaginile din Bogota anilor 90 descriu un oraș infernal: mizerabil și extrem de violent, îngropat în sărăcie, dezolare, criminalitate și haos. Ca din senin, în urma unui incident care avea să-l propulseze în atenția și simpatia cetățenilor, Antanas Mockus, fost rector al Universității din Bogota, matematician și filosof la origine, candidează la alegerile pentru primărie, lăsându-i în urmă pe candidații porniți în campanie cu promisiuni și metode tradiționale. Fără nicio aplecare pentru spiritul practic, dar cu o mare determinare de a schimba orașul considerat printre cele mai periculoase din lume, recunoscut pentru abordările directe și sinceritate — trăsături considerate de către public aproape incompatibile cu statutul de politician –, Mockus a ieșit în stradă, să-i cunoască pe oameni direct, să-i stârnească la participare. Candidând independent, a câștigat detașat, cu cea mai mare majoritate din istoria alegerilor pentru primăria capitalei columbiene.

Antanas Mockus, un excentric pe care toți cei din jur l-au privit cu suspiciune, dar pe care cetățenii l-au creditat fără ezitare, a reușit în timpul mandatului său să demareze o schimbare radicală a orașului, la care oamenii aproape că abandonaseră speranța. N-a marșat pe demagogie și promisiuni, ci pe elemente total neașteptate: pe obișnuințe culturale, valori general umane, sinceritate și soluții alternative. Documentarul de mai jos este un portret elocvent al activității lui politico-filosofice. Printre măsurile care l-au făcut cunoscut în lume și prin care a reușit să schimbe realmente mentalitatea oamenilor și, implicit, fața orașului, s-au numărat concedierea celor 3.200 de polițiști rutieri corupți, dintre care 400 au fost reconvertiți profesional la mimi. Ce nu reușiseră amenzile și șpăgile — să rezolve catastrofele traficului și să reducă numărul uriaș de accidente — a început să soluționeze Mockus, prin artă și psihologie aplicată, mizând pe faptul că pentru columbieni funcționează mai bine ridiculizarea decât contravențiile. Printre altele, a mai instituit o noapte a femeilor, când bărbații aveau obligația de a se ocupa de gospodărie, în timp ce femeile ieșeau în oraș, să se relaxeze. De asemenea, la finalul primului său mandat, Mockus reușise să reducă semnificativ violența printr-o serie de practici ludice, aplicate la nivelul comunității pe baza unor principii nemaifolosite explicit în administrație până la el.

 

Bogota Change from Vladimir Zlokazov on Vimeo.

 

Documentarul regizat de Andreas Dalsgaard urmărește transformarea Bogotei și în timpul mandatului câștigat după Mockus de Enrique Peñalosa, un manager care a decis să transforme orașul imprimându-i ideea de egalitate care, după părerea lui, era esențială pentru bunăstarea oamenilor. A investit masiv în transporturi publice, parcuri, spații publice, școli, grădinițe și biblioteci, convins că, pe termen lung, vor fi strategii mai eficiente decât favorizarea coerciției și a infrastructurilor care continuă să excludă oamenii. Rezultatul, în urma conducerii Bogotei de către cei doi primari care, deși incompatibili ca viziuni politice, au reușit să colaboreze, să acționeze complementar, crezând în ideea că cetățeanul se află mai presus de orice, a fost transformarea aproape miraculoasă a capitalei columbiene. Dintr-o capitală a violenței, într-un oraș deschis și prietenos, lansând un model din care avem cu toții extrem de multe de învățat.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger