VIDEO Primul roman la maratonul de la Polul Nord: “Mie imi place foarte tare sa calatoresc, maratonul in sine e un pretext”

4

“Orice maratonist experimentat ii va spune unuia ca mine care se afla la primul maraton, ca la primul trebuie sa ai in gand un singur lucru: sa-l termini. Nu te gandi ce timp vei obtine, pe ce loc vei fi, astea sunt prostii. Termina-l!”, spune Andrei Rosu, primul roman care a participat la maratonul Polului Nord, intr-un interviu Think Outside The Box.

De ce Polul Nord?

De ce nu? Cred ca in fiecare din noi e un copil acolo, care are niste vise neimplinite, si mai devreme sau mai tarziu trebuie sa le indeplinesti. Acum 30 de ani, citind Jules Vernes, pleci departe cu imaginatia. Mai ales ca atunci cand citeam Jules Vernes, nici nu puteai sa iesi din tara, practic stateai in casa si citeai, aflai despre multe locuri noi, despre aventuri si iti doreai sa fii acolo.


Polul Nord mi s-a parut intotdeauna o zona cu atractie maxima pentru mine, pentru ca inafara de conditiile vitrege pe care am vrut sa le experimentez, chiar am vrut sa stiu ce inseamna frig cu adevarat, pentru ca sunt figuros, sunt multe alte lucruri legate de acest Pol Nord foarte interesante. Am vrut sa fiu in varful planetei.

Am vrut sa vad daca exista ursi polari, sa verific teoria incalzirii globale.

Proiectul maratonului de la Polul Nord a fost tratat de mine ca orice alt proiect, inclusiv cele de la serviciu. Orice proiect are niste etape, care trebuie urmarite, trebuie finalizate. Apar foarte multe obstacole de la barierele interioare pe care trebuie sa ti le demontezi. Multi spun ca n-as putea sa fac acest lucru.Ce a presupus organizarea si cat a costat aventura maratonului de la Polul Nord?

Daca as spune cat a costat, lumea ar crede ca sunt din familia sultanului care a mers cu elicopterul cu Uca Marinescu intr-una din expeditii. Costa foarte mult. In general cand esti decis sa ajungi undeva, sau sa faci un anumit lucru, trebuie sa gasesti modalitati de a obtine fondurile necesare, de a antrena si alti oameni.

A fost dificil, din fericire am acoperit o parte din suma, pentru restul de-aia exista banci. Pe parcursul unui astfel de proiect, apar foarte multe lucruri la care nici nu te gandesti.

Trebuie sa faci toate analizele posibile, trebuie sa faci un test de efort, sa vezi daca poti sa atingi astfel de performante, sa poti sa alergi atat de mult timp fara ca inima sau plamanii sa aiba probleme.

Trebuie sa faci rost de echipament foarte bun, sigur ca toti comerciantii spun ca echipamentul meu e foarte bun, rezista si la Polul Nord. Trebuie sa vorbesti cu oameni care au mai fost acolo si care sa-ti confirme faptul ca ceea ce porti iti asigura confortul necesar. Trebuie sa ai o anumita nutritie pentru a avea o anumita forma, pentru ca acolo nu este numai o chestiune de alergare, e o chestiune de supravietuire, e o temperatura foarte joasa si trebuie sa fii intr-o forma fizica maxima.

Am avut emotii, cu 3 zile inainte de a pleca ma luase o usoara raceala, si de regula pe mine o raceala ma tine o saptamana, doua. Dar cand am urcat in avion imi trecuse totul.

In momentul in care m-am inscris la aceasta competitie dorinta mea era sa ies pe locul 1, primul roman la Polul Nord trebuie sa fie si primul roman acolo pe podium. Ulterior mi-am redimensionat asteptarile.

Orice maratonist experimentat ii va spune unuia ca mine care se afla la primul maraton, ca la primul trebuie sa ai in gand un singur lucru: sa-l termini. Nu te gandi ce timp vei obtine, pe ce loc vei fi, astea sunt prostii. Termina-l!

Tags:Advertisment ad adsense adlogger