VIDEO Prima hartă a creierului uman arată că rețeaua neuronală seamănă cu rețelele electrice

1

National Institutes of Health din Statele Unite a realizat prima hartă a creierului uman și a celui de primate, arătând că neuronii sunt constituiți într-o rețea foarte simplă, asemănătoare cu cea a firelor electrice.

 

Metafora cea mai relevantă pentru această structură este cea cablurilor-panglică pe care le regăsim în computerelor, rețeaua neuronală asemănându-se cu o colecție impresionantă de asemenea cabluri.

Această imagine a fost obținută în urma scanărilor cu RMI care pot detecta mișcările moleculelor de apă în rândul axonilor. Dacă până acum cea mai mare dificultate pentru crearea unei asemenea hărți a constituit-o relieful circumvoluționilor, cercetătorii americani au reușit să găsească tehnologia care poate scana și aceste nișe.

În imaginea demai sus puteți vedea harta creierului unei primate, analizate de cei de la Human Connectome Project, însă aceasta este extrem de asemănătoare creierului uman, pe care îl puteți vedea în imaginea de mai jos.

 

 

Această organizație este specializată în deslușirea așa-numitului conectom – harta completă a conexiunilor și legăturilor din creier, versiunea neuronală a genomului. ”Înainte, nu aveam decât informații legate de principiile de conducere. Acum, avem harta tuturor autostrăzilor și drumurilor laterale cu care se intersectează,” spun cei de la Human Connectome Project. Această rețea de căi neuronale se formează încă din stadiul fetal, când sunt alcătuite ”autostrăzile primare” care traversează creierul pe orizontal, vertical și transversal.

Această descoperire va participa la evoluția unei mai bune înțelegeri a conștiinței și inteigenței, precum și la cea legată de decriptarea afecțiunilor mintale.

 

Sursa și foto: Extreme Tech

 


Un comentariu

  1. Pingback: VIDEO Cercetătorii au creat cel mai mare model de creier funcțional | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger