VIDEO Prea-fericiții de la groapa de gunoi – un film despre ”igienizarea socială”

1

Pe 17 decembrie 2010, 76 de familii (în cea mai mare parte de romi) de pe strada Coastei din Cluj-Napoca – o zonă cu potențial economic substanțial – au fost mutate în proximitatea gropii de gunoi din Pata-Rat, în 40 de locuințe construite în 10 module. La Pata-Rat mai locuiesc în acest moment alte două comunități de romi: una dintre ele – Dallas – aflată la câțiva metri de cea mutată în 2010, iar cealaltă – Cantonului fără număr, e situată în vecinatatea căii ferate.  Pe terenul de pe strada Coastei, de unde au fost mutate cele 76 de familii, urmează să se construiască un campus teologic și alte construcții ale Bisericii, care vor fi gata până în anul 2014.

via Veioza Arte

Camerele pe care familiile de pe strada Coastei le-au primit la Pata-Rat au o suprafață 13-14 mp, iar într-o camera ajung să locuiască și 10 persoane. Nu au apă caldă, nu au bucătărie și au baie comună. Discriminarea prin marginalizarea și segregarea unor comunități vulnerabile nu este un fenomen accidental, ci devine o constantă a unui comportament de ’’igienizare socială’’ din ce în ce mai des întâlnit în România.

Asociația culturală Solitude Project și artiștii Mihaela Michailov, Farid Fairuz, Katia Pascariu, Tania Cucoreanu și Mădălina Dan vă invită marți, 15 noiembrie, de la ora 19.00, la Centrul de Introspecție Vizuală, unde va avea loc prezentarea filmului Prea-fericiții din groapa de gunoi, parte a proiectului subRahova – Pata-Rat. Prezentarea va fi urmată de o dezbatere cu tema: Managementul de succes: Biserica Ortodoxă Română și Statul.

 

[trailer]“Prea-fericitii din groapa de gunoi” from veioza arte on Vimeo.

Video: Veioza Arte


Un comentariu

  1. Pingback: Pata Rât și sacralitatea proprietății | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger