Exclusiv: Interviu cu regizoarea Pig Business, cel mai bun documentar Eco la Astra 2011

6

Peste 10.000 de porci sunt înghesuiți într-o fermă Smithfield, închiși în cuști în care nici nu se pot mișca. Sunt hrăniți cu materie primă industrială, iar deșeurile lor ajung în apele din apropiere. Localnicii se plâng de infecții, astm, bronșită, probleme de stomac, iritații ale pielii, dar și de un miros insuportabil care vine de la crescătoriile Smithfield, poziționate mult prea aproape de casele lor decât prevăd reglementările.

de Roxana Bucată

Tracy Worcester, o ecologistă dedicată cauzei pentru o viață sănătoasă, a început să investigheze subiectul fermelor industriale de porci în 2003 și a ajuns și în România, unde există 33 de ferme Smithfield.

În județul Timiș, satul Cenei, Tracy a stat de vorbă cu localnicii care se plâng de mirosul groaznic de la ferma care se află la 500 de metri de casele lor. Ei au probleme de sănătate și sunt scandalizați de deșeurile de la porci aruncate în apă, chiar și de porcii morți aruncați în Bega. Chiar și primarul din Cenei recunoaște că nu prea te pui cu dorința corporațiilor, iar revolta sporadică nu rezolvă problema. Într-un interviu pentru Think Outside the Box, Tracy Worcester spune că puterea de a schimba ceva stă în mâinile consumatorului, care trebuie să aleagă carnea mai bună pentru sănătatea lor, carne care provine de la animale crescute decent, nu în crescătorii industriale. Mesajul filmului ei, Pig Business, este că trebuie să preluăm controlul prin ceea ce cumpărăm.

Cum și când ați început să investigați acest subiect?

Am preluat acest subiect după ce am auzit un ecologist vorbind la o conferință despre mâncarea locală și spunea cât e de scandalos ca Banca Europeană pentru Dezvoltare și Reconstrucție să folosească banii contribuabililor pentru a subvenționa extinderea celei mai mari crescătorii industriale de porci din lume în Polonia, unde urma să producă porc pentru toată Europa. Acest lucru nu avea nimic de-a face cu dorința contribuabililor referitoare la cum ar trebui să fie cheltuiți banii. Cei mai mulți vor carne care să provină de la ferme mici, unde animalele să fie crescute decent, vor animale crescute afară, în paie și nu vor animale hrănite cu antibiotice, nu vor ca animalele să fie parte dintr-un sistem financiar global.

În 2003 am fost prima dată în Polonia la fermele Smithfield, dar mi s-a spus mai târziu că odată cu integrarea în UE au fost înăsprite regulile. Sunt două feluri de guverne astăzi – neo-liberalii, majoritari în vest, care lucrează pentru companii mari și bănci mari, iar când ai companii mari ai bani și când ai bănci îți printezi singur banii și poți dicta guvernelor în ce fel de lume să trăim. Apoi avem guvernele poporului, guverne subminate de banii companiilor mari, dar Polonia a votat un guvern de partea oamenilor, deci Smithfields s-a decis să meargă în România.

Ce ați văzut la fermele Smithfields?

În România nu am reușit să intru în fermele Smithfield, dar am sărit gardul la o fermă din Polonia și am văzut porci tineri ale căror cozi fuseseră tăiate ca să nu se mănânce între ei, ceea ce fac când sunt stresați. Porcii sunt ființe inteligente, e ca și cum ți-ai pune câinele în tigaie în fiecare zi, e o situație teribilă. Sunt mai inteligenți decât câinii, trebuie să aibă șansa să se scalde în apă, să scormonească în pământ, dar în fermele industriale sunt foarte stresați și au nevoie de multe antibiotice, ceea ce e foarte periculos. Bacteriile mutante devin rezistente la antibiotice dacă încerci să le vindeci bolile, iar pentru că sunt animale din preajma omului, aceste bacterii rezistente la antibiotice, precum E.coli, salmonela, MRSA, ajung la oameni.

Ce spun oamenii din localitățiile unde există astfel de ferme?

Am vorbit cu localnici atât din Polonia cât și din România și toți se opuneau proiectului. Ei spun că apele sunt poluate, mirosul este insuportabil și nu vor fermele în satele lor.

Care este răspunsul companiei la aceste acuzații?

Am avut trei interviuri cu reprezentanți ai companiei. Prima dată cu reprezentantul local de la ferma unde am sărit gardul. El spune că toată lumea este foarte fericită cu excepția celor care nu au un job la Smithfields. Având în vedere că 99,9% dintre oameni nu au joburi la fermă, se confirmă că 99,9% dintre oameni nu sunt fericiți. În cele mai multe cazuri aduc muncitori din alte locuri din Polonia, și probabil așa fac și în România, tocmai ca muncitorii să nu comunice cu localnicii despre cum se hrănesc porcii, cum se comportă managerii. Smithfield spune că oamenii nu sunt bolnavi din cauza fermelor, argumentând că muncitorii nu sunt bolnavi, dacă s-ar îmbolnăvi din cauza fermelor până acum erau morți.

Fermele industriale precum Smithfield distrug crescătoriile mici, de familie. Cum este afectată viața acestora?

Smithfiled se teme de bolile care pot ajunge în ferme și pot omorî porcii. Ei au avut febră porcină și au fost nevoiți să omoare 48.000 de porci. Nu vor ca angajații lor să aibă porci. Nu vor fermieri mici pe lângă ei, dar nu pot face ceva în legătură cu asta, deși în România autoritățiile au înăsprit regulile UE mai mult decât era cazul și au închis măcelăriile mici, chiar dacă UE spune că poți avea măcelărie dacă o folosești pentru consumul local. Dar dacă închizi măcelăriile locale îi distrugi pe fermierii mici pentru că nu au altundeva unde să-și trimită porcii la tăiat. România a subminat intenționat fermierii mici impunând reguli inutile și dând vina incorect pe UE.

Cum îi putem convinge pe oameni, care sunt tot mai săraci, să dea mai mulți bani pentru carnea de calitate?

E foarte important ca oamenii care sunt săraci să nu se îmbolnăvească de la carnea pe care o mănâncă. E mult mai posibil ca produsele din carne să aibă bacterii rezistente la antibiotice dacă provin de la o fermă industrială pentru că animalelor li se dau multe antibiotice. E foarte important să aibă în vedere sănătatea înainte să consume această carne. În al doilea rând, suntem încurajați prin publicitate să mâncăm tot mai multă carne pentru că industria cărnii face bani de pe urma noastră. În trecut, carnea era o delicatesă, nu era prezentă la fiecare masă, iar oamenii din țara mea, dar și copiii din România, sunt obezi, asta din cauză că mâncăm prea multă carne, facem diabet, boli de inimă, toate legate de consumul excesiv de carne. Eu am avut cancer, iar medicul mi-a zis că trebuie să mănânc mult mai puțină carne. Apoi, dacă mănânci mai puțină carne, mănânci mai sănătos datorită legumelor și cerealelor, deci economisești bani, deci îți permiți să cumperi carne de calitate.

Care este mesajul filmului?

Mesajul este să arăt tutror că dacă nu încep să recâștige controlul banilor lor prin ceea ce cumpără, ne îndreptăm spre o catastrofă, nu doar una din cauză că este distrusă cultura, fermierii mici sunt eradicați și se pierde legătura cu pământul, dar și pentru că hrana noastră pe care o mâncăm de trei ori pe zi este dată de companii interesate doar de profit, nu de calitate sau de sănătate. Vom vedea sfârșitul antibioticelor, care au salvat vieți la un nivel pe care nici nu îl conștientizăm, iar din cauza bacteriei rezistente la antibiotice care provine din aceste ferme multe dintre antibioticele noastre nu vor mai funcționa.

Sunteți optimistă în ce privește tranziția de la consumul de carne produsă industrial la consumul local?

În sufletul meu sunt o revoluționară și cred că toți suntem capabili să facem aceste alegeri, dar dacă nu le facem acum nu vor mai exista aceste opțiuni, tot sistemul va colapsa și vom fi obligați să ne schimbăm, dar asta va veni cu multe morți și dezastre și groază. Acum avem alegerea la dispoziție, dar nu știu dacă vom face alegerea acum sau dacă se va ajunge ca natura să se descotorească de rasa umană.

Sunteți vegetariană?

Nu, mănânc multă carne și cred că e foarte important să duc acest mesaj din poziția unui consumator de carne. Industria cărnii încearcă să spună că doar vegetarienii obiectează, dar nu e așa, consumatorii de carne spun că nu vor carne de la animale care au fost torturate. Vrem să mâncăm carne de la animale crescute decent și care e sănătoasă pentru noi și sănătoasă și pentru democrație.

Filmul Pig Business poate fi vizionat integral pe YouTube


Advertisment ad adsense adlogger