VIDEO ”Ochelarii de dietă” te păcălesc să mânânci mai puțin

0

Universitatea din Tokyo a creat o pereche de ochelari care, prin  intermediul unor iluzii optice, îl fac pe purtător să mânânce mai puțin: dacă are în mână un biscuite simplu, ochelarii îl transformă într-o prăjiturică cu ciocolată, iar un pișcot mititel e transformat în ditamai tratația.

 

Invenția, care folosește tehnologiile realității augmentate, încearcă să-i ajute pe cei care vor să slăbească, dar cărora voința le dă de furcă. În timpul experimentelor în care i-a fost testată eficiența, subiecții au mâncat cu 10% mai puțin, atunci când dimensiunea mâncării era mărită cu 50%. Atunci când dimensiunea unui biscuite era redusă virtual la două treimi, participanții au mâncat cu până la 15% mai mult.

Acest efect este obținut prin prelucrarea imaginii captate dintr-o cameră video montată pe ochelari de către un calculator, care amplifică proporțiile.

Michitaka Hirose de la Universitatea din Tokyo se declară interesat de felul în care tehnologia poate păcăli mintea umană. ”Realitatea este în mintea noastră,” spune el. Ochelarii pe care i-a creat alături de colegii săi permit personalizarea gusturilor, în funcție de preferințele fiecăruia. Astfel, ei pot fi reglați, astfel încât ceea ce mâncăm să apară sub forma unor prăjituri cu căpșune sau a unei budinci. Până acum, 80% dintre participanții la experiment au fost păcăliți de aceste tratații virtuale.

În filmulețul de mai jos, puteți vedea cum funcționează un proiect mai vechi al lui Hirose, ”prăjiturica meta”, al cărei mecanism de funcționare este similar cu al ochelarilor.

Sursa: AFP


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger