VIDEO O tânără a locuit doi ani într-un copac, pentru a-l salva de la tăiere

0

Povestea Juliei Hill, o activistă americană care a salvat de la moarte un ”arbore mamut”, a devenit deja clasică în istoria protestelor pacifiste, însă această perioadă agitată e cu siguranță un moment potrivit să ne reamintim cum a reușit o tânără nu doar să prevină tăierea unui copac secular de către o mare companie americană, ci și să atragă atenția asupra defrișărilor iresponsabile.

julia-butterfly-hill

La 22 de ani, Julia Hill, care nu visase până atunci decât să aibă o carieră strălucită și cât mai mulți ani, a suferit un grav accident, în urma căruia nu a mai putut să vorbească un an. După ce și-a revenit, și-a reconsiderat prioritățile și s-a alăturat unui grup de activiști care protestau împotriva distrugerii unei păduri de Sequoia Sempervirens, considerați cei mai înalți copaci din lume.

Inițial, Julia s-a cățărat într-un copac vechi de 1.500 de ani, încercând să sensibilizeze opinia publică și Maxxam Corporation, compania angajată de Pacific Lumber să defrișeze zona aflată în Nordul Californiei. A rămas în copac timp de câteva zile, gest care nu a avut efectul scontat, însă tânăra nu s-a lăsat, vrând să tragă un semnal de alarmă internațional cu privire la intenția companiei de a tăia toți copacii din zonă, în vederea plantării altora noi. Prin urmare, singura soluție prin care s-a gândit că va reuși acest lucru a fost să bată recordul mondial pentru cea mai lungă perioadă de locuit într-un copac, stabilit la vremea aceea la 42 de zile.

În primă instanță, Julia Hill a trăit în copac timp de 100 de zile, de unde a oferit interviuri presei din toată lumea și a ținut discursuri educative despre importanța protejării naturii, atrâgând susținerea unor celebrități și politicieni care s-au alăturat cauzei sale. În ciuda ecourilor din ce în ce mai ample însă, corporația Pacific Lumber nu a renunțat la planurile de defrișare. Așa se face că Julia, poreclită în acest răstimp ”Fluturele”, a ajuns să nu se dezlipească de copacul care i-a devenit prieten și pe care l-a botezat ”Luna”, timp de 738 de zile.

 

În tot acest interval, tânăra nu a trebuit să se adapteze doar la condițiile grele de viață, la vremea rea și la singurătate, ci și la ostilitatea tăietorilor de lemne, care nu au contenit cu tentativele de intimidare, apelând chiar și la rafale de spray cu piper, pentru a o determina să coboare. Tânăra a rămas însă suspendată la peste 60 de metri timp de peste doi ani. Când a pus piciorul pe pământ, Julia a spus că ”am părăsit cel mai bun prieten și profesor pe care l-am avut. De asemenea, persoana care eram atunci când am plecat să locuiesc acolo sus și cea care am fost la coborâre erau așa de profund diferite, că nu mai credeam să pot locui vreodată în această lume.”

În cele din urmă, Maxxam Corporation a fost nevoită să plătească daune în valoare de 50.000 de dolari, bani donați unei școli specializate în defrișări sustenabile. Julia Hill își continuă munca de activist, fiind totodată un bun orator și o sursă de inspirație atât de puternică, încât cei de la  Red Hot Chilli Peppers i-au dedicat celebra piesă “Can’t Stop”.

Sursa: OddityCentral

Puteți citi și:

Record mondial la îmbrățișat copaci

Sătenii din India plantează câte 111 copaci pentru fiecare fată născută


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger