VIDEO O lege care să încurajeze instituţiile publice să cumpere produse prietenoase cu mediul

0

Deși tendința în Uniunea Europeană este ca achizițiile publice să ia în calcul costul unui produs și nu prețul, în România instituțiile publice aleg, în continuare, prețul cel mai mic, ignorând impactul produsului pe termen lung. Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis și Fundația Terra Mileniul III au lansat o campanie de promovare a Legii Achizițiilor Verzi prin care instituțiile publice ar deveni mai prietenoase cu mediul și ar economisi bani, în același timp. În această toamnă, proiectul de lege va intra în dezbaterea Parlamentului cu scopul de a include criteriul privind protecția mediului în licitațiile publice. Inițiatorii campaniei au realizat o serie de filme prin care arată care ar fi beneficiile achziițiilor publice verzi în domeniul produselor de curățenie, IT și mobilier.

 

IMG_8584


Una e să speli pe jos într-un spital cu pastile de clor, care costă 20-30 de bani pastila, alta e să folosești un dezinfectant ecologic, care, deși e o investiție mai scumpă la început, pe termen lung e o investiție mult mai bună. Producătorii nu sunt căutați de instituțiile publice, clienții lor se reduc, momentan, la clădirile noi care vor să obțină certificare ecologică. Dacă nu există o lege care să încurajeze beneficiarii finali să impună ca prestatorul să folosească soluții eco nu există interes, spun producătorii de produse de curățenie ecologice.

Produse ecologice pentru curatenie from Centrul pentru Politici Durabile on Vimeo.
Beneficiile achizițiilor verzi se extind și la domeniul IT, prin implementarea de soluții pentru a reduce consumul de energie electrică. Statul francez a decis o subvenție de 1 euro pe calculator pentru cei care apelează la acest tip de soluție, spre exemplu. Piața produselor cu consum redus de carbon are un drum lung de parcurs, cel mai important e ca guvernele să ajute companiile să meargă înainte, spun cei care fac astfel de softuri eco.

Soft pentru eficientizarea consumului de energie from Centrul pentru Politici Durabile on Vimeo.
Întreprinderea socială Eco Social realizează produse de mobilier din deșeuri de lemn, obiecte utilitare de serie scurtă pentru buzunare mici sau obiecte de lux. Avantajele unei instituții publice care lucrează cu întreprinderi sociale sunt nenumărate, explică inițiatorii întreprinderii care au ca scop semnarea unui contract cu o instituție publică.

Mobila reciclata si reinterpretata in Atelierul EcoSocial from Centrul pentru Politici Durabile on Vimeo.

 

Puteți citi și:

Achizițiile publice ecologice ar putea deveni obligatorii

Legea achizițiilor verzi necesară pentru cheltuieli responsabile din banii publici

Verde la achiziții verzi

FOTO 10 obiecte de mobilier care au fost reciclate din deșeuri


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger