VIDEO O gaură uriaşă a apărut la “capătul lumii”

0

Potrivit Siberian Times, în Peninsula Yamal, aflată în nordul Rusiei, a fost localizată o gaură neobişnuită în pământ. Oamenii de ştiinţă nu cunosc încă ce a determinat crearea acestui crater de mari dimensiuni în regiunea izolată, al cărei nume, Yamal, se traduce prin “capătul lumii.” Deşi ştirea a fost considerată iniţial un fals, dovezile oferite în ultimii doi ani, de când această gaură a fost descoperită, atestă existenţa ei.

 

inside the closest up

 

Craterul din peninsula siberiană are un diametru de 80 de metri şi o adâncime care nu a putut fi estimată deocamdată. Mai multe elicoptere militare şi o echipă de cercetători au fost trimişi la faţa locului, pentru a investiga natura acestei formaţiuni misterioase.

Conform publicaţiei ruse, câteva dintre ipoteze susţin că acest crater ar fi putut fi provocat de căderea unui meteorit, de o explozie subterană sau de prăbuşirea scoarţei terestre. Anna Kurchatova însă, de la Centrul de Cercetare Sub-Arctic din Siberia, e de părere că gaura ar fi putut fi provocată de explozia unui amestec de apă, sare şi gaze naturale din subsol. Kurchatova crede că, în urma schimbărilor climatice, permafrostul siberian s-a topit accelerat, exercitând presiune asupra rezervelor de gaze naturale. Peninsula Yamal de la Oceanul Arctic găzduieşte unele dintre cele mai bogate zăcăminte de gaze naturale din Rusia, iar craterul a fost localizat la circa 30 de kilometri de Bovanenkovo, cel mai mare sit de exploatare. Culoarea întunecată de pe pereţii craterului ar indica, potrivit unor surse citate de The Independent, existenţa unor procese generate de temperaturi înalte sau chiar arderi.

Specialiştii de la Centrul de Cercetare Sub-Arctic şi de la Institutul pentru Criosferă din cadrul Academiei de Ştiinţe din Rusia vor preleva mostre de sol şi apă, pentru analize aprofundate. Ministrul rus pentru Situaţii de Urgenţă a anunţat public că este prematur ca vreo autoritate să se pronunţe asupra cauzelor care stau la baza formării acestei găuri.

 

 

Surse: Siberian Times, The Independent


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger