VIDEO Momentul cutremurător în care avalanşa loveşte tabăra din Everest

0

Cutremurul devastator care a lovit Nepalul pe 25 aprilie, cu o magnitudine de 7,9 grade pe scara Richter, a luat cel puţin 3.200 de vieţi, potrivit celui mai nou bilanţ. În urma acestui cutremur, cel mai puternic din istoria ultimilor 81 de ani ai Nepalului, a provocat, de asemenea, o puternică avalanşă pe Everest, făcând victime în rândul alpiniştilor aflaţi în expediţiile de escaladă. Alex Gălvan, celebrul alpinist român despre care v-am povestit în repetate rânduri pe TOTB, se afla în tabăra de bază la momentul declanşării avalanşei, de care a scăpat cu viaţă, fugind din propriul cort.

nepal-earthquake-avalanche-ap855095418230

 

“Un dezastru uriaş,” scria Găvan pe Twitter după incident. “Am ajutat la căutarea şi salvarea victimelor prin zona distrusă. Mulţi morţi. Şi mai mulţi grav răniţi. Vor fi şi mai mulţi morţi dacă nu vin imediat elicoptere.” Alpinistul român a plecat pe 1 aprilie într-o nouă expediție în munții Himalaya, pentru a escalada vârful Lhotse (8516m) fără oxigen suplimentar și fără porteri de altitudine. Expediția ar fi trebuit să dureze aproximativ două luni de zile, iar ascensiunea să fie făcută pe partea nepaleză a muntelui, al patrulea munte ca înălțime din lume, după Everest, K2 și Kangchenjunga. Vârful său este legat de Everest prin Șaua Sudică, la peste 8.000 m altitudine, lucru care explică prezenţa lui Găvan în tabăra de bază de pe Everest. Postările prin care Găvan, aflat la a treia încercare de a urca pe Lhotse, despre cum decurg operaţiunile de salvare din Everest, pot fi urmărite pe conturile sale de Facebook şi de Twitter. În 2012, în sezonul de primăvară, Alex s-a retras din ascensiunea pe Lhotse, de la altitudinea de 7.600m, ca urmare a unei infecții pulmonare dobândite în tabăra de bază. A doua oară, în sezonul de toamnă, Alex Găvan și partenerul său, Alexey Bolotov (Rusia), s-au retras din cauza condițiilor de pe munte, în noaptea ascensiunii finale, după ce au atins altitudinea de 8.000 de metri.

Mai jos, puteţi urmări un filmuleţ impresionant, care surprinde momentul în care avalanşa a ajuns în tabăra de bază de pe Everest, luându-i prin surprindere pe alpinişti.

 

 

Sursa: Mother Jones

Foto: Azim Afif


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger