VIDEO Marș de solidaritate internațională cu Roșia Montană la Viena

1

Rezidenții români din Viena și prietenii lor austrieci au dat curs mobilizării internaţionale pentru Roșia Montană din 15 septembrie 2013. Printr-un al doilea marș de protest din ultimele două săptămâni, cei peste 150 de participanți și-au exprimat opoziția față de proiectul RMGC (Roșia Montana Gold Corporation).

 

_DSC0095

Foto: Decebal Codruța

 

Programat la ora locală 16.00, marșul a pornit din piața Schwarzenberg, a continuat pe strada Prinz Eugen, până în apropierea Ambasadei României, apoi, către Institutul Cultural Român, cu întoarcere în piaţa susmenţionată.

Pe durata marșului din Viena, românii și austriecii au strigat deopotrivă: “România, trezește-te!”, “Uniţi, salvăm Roșia Montană!”, “Solidaritate internaţională!”, “Vrem un stat de drept, nu un stat inept!” și au purtat pancarte cu sloganuri trilingve (română, germană și engleză). Participanţii au scandat în ritm de tobe, iar tricolorul și logo-ul campaniei “Salvaţi Roșia Montană” au fost arborate în faţa coloanei de manifestanţi. La final participanţii și-au dat mâinile în hora solidarităţii, în acorduri de muzică românească, pentru a le transmite protestatarilor din ţară mesajul lor de speranţă și de susţinere a cauzei.

 

Film realizat de Vlad Mihăescu

 

Totodată, protestatarii din Viena și-au unit vocile cu roșienii și au atras atenția politicienilor români că lupta pentru Roșia Montană continuă până la soluționarea următoarelor revendicări: respingerea în Parlament a proiectului de lege care favorizează compania RMGC; respingerea în Guvern a acordului de mediu pentru RMGC; ridicarea statutului de zonă monoindustrială pentru Roșia Montană și introducerea localității pe lista tentativă UNESCO; interzicerea prin lege a cianurii în România; demiterea și anchetarea tuturor miniștrilor și a directorilor care au încălcat legea pentru favorizarea unui proiect privat.

Prin această manifestație românii și austriecii prezenți și-au arătat solidaritatea cu protestatarii din toate orașele mari ale României, adăugând Viena pe lista capitalelor europene și a orașelor de pe alte continente, în care s-au organizat evenimente sincron de susţinere a Roșiei Montane.


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger