Dacă îl cauți acasă pe țăranul român azi, n-ai să-l găsești. E plecat la muncă în străinătate. Și vrea să știi asta. Ți-a lăsat un mesaj – o casa din beton cu patru etaje, atât de mare „că poți să întorci tirul în ea”. Marți, 29 noiembrie, ora 19:00 va avea loc la Muzeul Național al Țăranului Român, Şos. Kiseleff nr. 3, sala Foaier, vernisajul expoziției foto Mândrie și beton a fotojurnalistului Petruț Călinescu.
Fotografiile sunt rezultatul documentării, timp de un an de zile, a transformărilor petrecute în satele tradiționale din Maramureș și Țara Oașului, în urma masivei migrații a forței de muncă în străinătate.
pregatiri pt nunta from petrut calinescu on Vimeo.
Documentarea urmărește îndeaproape viața cotidiană a comunității oșenești și maramureșene care muncește în Paris, unde trăiește în condiții austere și economisește fiecare cent câștigat, pentru a se califica acasă într-o competiție socială din care nu se pot opri.
„Suntem blestemați să băgăm banii în betoane. Așa suntem noi; dacă vecinul are casă cu trei etaje, eu trebuie să-mi fac cu patru” I.O., 24 de ani, din satul Certeze, betonier de 8 ani în Paris.
Interviu, Mandrie si Beton 3 from petrut calinescu on Vimeo.
Mândrie și beton este o expoziție foto despre tranziția satului tradițional de la casa fără niciun cui, la vila fără nicio șipcă de lemn, și despre dualitatea oșenilori și a maramureșenilor care la Paris trăiesc o viață de privațiuni și sacrificii, iar acasă afișează prosperitate și lux.
Muncesc până la epuizare 11 luni pe an; bărbații în construcţii și femeile la menaj. De mai bine de 15 ani dorm înghesuiţi în apartamente mici la periferia Parisului și economisesc fiecare cent. Se întorc acasă cel mult o lună pe an, în mașini scumpe, culeg prunele pentru horincă și cheltuiesc averi pe nunți, haine și petreceri. Dar mai ales, ridică vile în care probabil nu vor locui niciodată, care însă îi conving pe cei rămaşi acasă să urmeze și ei acelaşi model de succes.
patrick from petrut calinescu on Vimeo.
Petruț Călinescu este un fotograf român independent, licențiat în Jurnalism și Științele Comunicării. A lucrat pentru principalele cotidiene din România ca fotograf, iar astăzi este reprezentat de agenția londoneză Panos Pictures. Fotografiile lui au fost publicate în National Geographic, Esquire, New York Times, Courrier International, The Times, Business Week, Paris Match, Financial Times.
Printre premiile naționale și internaționale câștigate de-a lungul timpului se numără – Fotografia Anului, acordat de Clubul Român de Presă; Fotograful Anului, acordat de Asociația Fotografilor de Presă; Award of Excellence acordat de Picture of the Year (USA); Humanity Award, Hpa/Unesco, China. Ultimul proiect de durată, www.theblacksea.eu, documentează vizual viața cotidiană a oamenilor din jurul Mării Negre și rolul pe care aceasta îl joacă în diverse comunități.
Cu acest prilej se lanseaza numărul 16 al revistei de antropologie Martor, un număr tematic dedicat noilor forme de succes şi reuşită în configuraţia lor contemporană. Revista tratează, din perspectivă antropologica, noile realităţi ale ruralului şi urbanului românesc şi european: termopanele, palatele de beton din Ţara Oaşului şi mall-urile din Cluj, noile forme de frumos şi arătos, încercând să formuleze genealogii şi explicaţii pentru schimbările aparent radicale care ne înconjoară.
Conferinţele de la Şosea
Casa de acasă
Cultură materială şi locuire în satul românesc actual
Proiectul „Gospodari şi gospodari în România sec. XXI. Un inventar de bunuri şi valori”, finanţat de CNCSIS, şi-a propus să pornească pe urmele „caselor făloase” şi a celorlalte forme recente de locuire din satul românesc actual. Realizată timp de trei ani de zile împreună cu studenţii masterului de antropologie din SNSPA în două comunităţi diferite din Dâmboviţa (Pucheni) şi Suceava (Cacica), dar comparând şi cu date din ale sate din ţară, cercetarea pune în evidenţă mutaţiile sociale din mediul rural românesc aşa cum sunt ele exprimate în inventarul de bunuri gospodăreşti şi în modalităţile recente de amenajare a spaţiului domestic, precum şi motivaţiile şi funcţiile acestor forme de locuire.
Rezultatele acestei cercetări vor fi discutate în cadrul primei ediţii din această toamnă a Conferinţelor de la Şosea „Casa de acasă. Cultură materială şi locuire în satul românesc actual” care se va desfăşura la Clubul Ţăranului marţi, 29 noiembrie, între orele 16.30 – 19.00.