VIDEO: Localnicii trăiesc cu cenușa în gospodării după deversarea din 2013 de la Turceni

0

În decembrie 2013, apă cu cenușă de la depozitul centralei pe cărbuni Turceni s-au deversat pe 15 hectare de teren agricol și 10 locuințe în zona Submaidane din Turceni. La zece luni de la accident, cenușa de la depozitul Valea Ceplea a fost curățată doar parțial, iar oamenii din Submaidane trăiesc într-un mediu toxic.

 

cenusa

 

Oamenii trăiesc cu cenușa în case, grădini și fântâni. Viile, pomii fructiferi și legumele au fost distruse. “De când a fost incidentul cu termocentrala nu s-a mai ocupat nimeni de cenușă, au lăsat-o tot așa. Când bate vântul nu se poate locui deloc aici. Îți intră praf de cenușă efectiv și-n ochi. Am înțeles că ar fi trebuit să vină să o ude. Noroc cu ploile care au fost de nu ne-a afectat prea rău. Fântânile sunt afectate. Au zis că o să vină să le dezinfecteze, să scoată apa. Ni s-a spus că nu e bună de consumat, dar nu și-au dat niciun interes”, spune una dintre localnice.

Agenția pentru Protecția Mediului Gorj a stabilit o serie de măsuri care să fie luate de Complexul Energetic Oltenia pentru remedierea situației, printre care îndepărtarea zgurii și cenușii de pe terenurile agricole și din gospodării, decolmatarea canalului de deviere a torenților, efectuarea unor lucrări de decontaminare a apei și a solului și despăgubirea cetățenilor din zona Submaidane.

Deși inițiate, aceste măsuri au fost sistate după doar două luni de la accident. Ulterior, conducerea Complexului Oltenia a derulat o procedură de achiziții pentru lucrările de ecologizare a zonei. Termenul inițial, de 30 septembrie 2014, pentru finalizarea lucrărilor de remediere nu mai este valabil pentru că procedura de achiziție a fost anulată, reluată și contestată. Astfel, noul termen pentru finalizarea lucrărilor este februarie 2015.

Între timp, oamenii din Submaidane continuă să aștepte măsurile promise, fără a ști dacă terenurile pot fi folosite în siguranță pentru agricultură și ce măsuri ar putea lua pentru ca apa pe care o folosesc să fie consumată în siguranță. Localnicii sunt în continuare expuși la poluarea aerului în perioadele uscate și cu vânt, din cauza cenușii depuse pe terenuri și a celei provenite din depozitul termocentralei.

Bankwatch a realizat un scurt documentar în Submaidane, arătând amploarea consecințelor accidentului din 2013:

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger