VIDEO Licelul în care elevii sunt profesori

0

Elevii dintr-un liceu din Massachusetts, SUA, au lansat Independent Project, un program alternativ descris ca fiind “o școală în școală”, scrie Time.com. Proiectul a pornit în 2010 la inițiativa elevului Sam Levin, care acum este student în anul II la Universitatea din Oxford, Marea Britanie. Frustrat de programul din liceul public și de faptul că prietenii săi nu erau stimulați să învețe, Levin s-a plâns de asta mamei sale, care i-a replicat: “De că nu vă faceți propria voastră școală?”.

 

 

În clasa a IX-a, Sam a înființat o grădină școlară de care se ocupau exclusiv elevii. Grădina încă există și furnizează produse pentru familiile nevoiașe din cadrul comunității. După ce a observat nivelul mare de angajament al colegilor săi, Levin s-a gândit să meargă mai departe și să le ofere elevilor șansa de a învăța ce le place. După ce a obținut sprijinul consilierului său școlar, Mike Powell, și al directorului liceului, băiatul a înființat alături de Powell o școală condusă de elevi care funcționează de trei ani pe durata unui singur semestru. În afară de câteva excepții, elevii înscriși nu urmează alte cursuri în afara acestei școli.

Fiecare clasă numără 10 elevi, unii de nota 10 și alții aflați în pragul corijenței, care își predau unul altuia. Există și câțiva consultanți universitari care îi pot ghida și oferi sfaturi, însă de cele mai multe ori rămân pe tușă. Curicula este stabilită de elevi, iar semestrul este împărțit în două, prima parte fiind destinată științelor naturale și sociale. În fiecare luni dimineață, elevii formulează o întrebare, cum ar fi De ce plantele din diferite regiuni ale unui munte sunt diferite între ele?, și răspund la ea în echipă. Mai exact, își petrec restul săptămânii căutând răspunsuri și pregătind o prezentare care să rezume ce au aflat. Informațiile sunt împărtășite cu ceilalți la sfârșitul săptămânii, moment în care feedback-ul și criticile. Elevii se obligă singuri să respecte deadline-ul și își fac planuri de documentare. Mai multe, pe Time.com.

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger