VIDEO La prins de câini cu Vier Pfoten

4

Problema câinilor fără stăpân s-a mutat din Parlament în agenda electorală a candidaţilor la primărie, fiind un fenomen mereu actual, iar eutanasierea lor este privită încă cu ochi buni de o marte parte din public. Alţi oameni, membrii Asociaţiei Vier Pfoten de exemplu, văd însă problema cu ochi diferiţi şi cred că o soluţie mai bună ar fi controlul reproducerii, prin: prinderea, deparazitarea şi vaccinarea, identificarea şi marcarea, sterilizarea şi returnarea lor în locurile de unde au fost ridicate. Împreună cu Ecoreporter şi NaturalBornDigital, am asistat la o acţiune de prindere şi sterilizare a câinilor fără stăpân, în compania Vier Pfoten.

 

de Ionuţ Dulămiţă


“Vreau s-o prind pe aia, s-o bag în adăpost. Nu stă la mână”, spune Mirela, de la adăpostul de animale Daisy Hope, arătând înspre o căţea neagră care cutreieră ruinele din cartierul Giuleşti Sârbi, undeva pe la periferia Bucureştiului. Ovidiu Turlea (Vier Pfoten), plasează o seringă cu un fluture roz în coadă la capătul unui tub subţire din metal. Iulian, colegul lui, scoate un crenvurşt din plasă. Mirela şi o altă angajată a adăpostului îi pun căţelei o găleată cu mâncare în faţă, s-o ademenească, dar patrupedul fuge în drum. Femeile pornesc după el. „Lăsaţi-o, că s-a alarmat”, strigă Ovidiu. Echipa mobilă lasă căţeaua în treaba ei şi pornesc spre curtea unui service. Aici îi întâmpină alţi 12 câini. Se gudură pe lângă vizitatori şi beau apă dintr-o băltoacă. „Nu puteţi să-i luaţi pe toţi?”, întreabă un angajat al service-ului.

Mirela îi indică lui Ovidiu, prinzător şi tehnician veterinar, trei căţele gestante. Sunt prioritare la acţiunile de prindere şi sterilizare, menite să ţină sub control numărul de câini comunitari. „Dacă fac pui, sunt mai agresive”, spune prinzătorul de la Vier Pfoten. Una dintre ele se lasă purtate pe braţe, fără împotrivire, până în dubiţa echipei mobile. Reprezentanţii organizaţiei pentru protecţia animalelor spun că evită pe cât posibil tranchilizantul, preferă să ridice câinii „la mână” şi să-i agite cât mai puţin. Ovidiu îi suflă altei căţele o săgeată în pulpă, după ce caută răbdător un unghi buni. „Teoretic, [tragem]în pulpă, pentru că sunt mai mulţi muşchi”. În felul acesta, răul provocat animalului este mai mic, simte doar o înţepătură.

Celelalte patrupede tresar şi se dau în spate, căţeaua tranchilizată se răsuceşte şi împinge săgeata cu botul, ca un pacient iritat care vrea să-şi smulgă perfuziile, apoi o ia la fugă fără să scoată vreun sunet. „N-o urmări, fluier-o şi foşneşte punga aia”. Câinele şchioapătă şi se tolăneşte într-un colţ al curţii, la distanţă de „atacatori”. „Trebuia să fi adormit până acum”, spune în scurt timp Iulian (foto). Tranchilizantul acţionează de regulă în 5-7 minute, dar câteodată e nevoie de două shoturi. „I-am nimerit pliul şi a ieşit pe partea cealaltă, mai mult ca sigur”, spune Ovidiu. Operaţiunea necesită multă răbdare, echipa trebuie să câştige mai întâi încrederea câinilor cu mângâieri şi mâncare. Cei tranchilizaţi se izolează şi sunt lăsaţi să se desfăşoare în voie, pe distanţe mari, să se liniştească până când doza îşi face efectul.

 

 

Ovidiu şi Iulian încarcă într-un final cinci câini în cele două cuşti din spatele dubiţei, urmând să se întoarcă în două zile după ceilalţi şapte, şi alţi doi de la adăpostul Daisy Hope, pentru a-i duce la sterilizare într-un cabinet veterinar al organizaţiei aflat la capătul Bulevardului Timişoara. Pe drum, Ovidiu primeşte un telefon. Cineva îl roagă să mai ridice un câine din Parcul Crangaşi. Aici, trei doamne între două vârste au grijă de trei patrupede fără stăpân, sterilizate şi marcate, într-una din laturile parcului. „Mai bine nu mănânc eu şi le dau lor”, spune una din ele. Ovidiu şi Iulian ridică la mână un câine lovit la unul din membre şi îl urcă în dubiţă în lacrimile vărsate de una dintre îngrijitoarele lui. La colţul parcului, un bărbat face semn dubiţei, membrii Vier Pfoten coboară şi ridică un al nouălea câine.

În 2011, medicii veterinari de la Vier Pfoten au sterilizat peste 5.100 de câini şi pisici fără stăpân din România, în cadrul programului Stray Animal Care. În filmuleţul de mai jos, medicul veterinar Dragoş Gavrilă explică procedeul de sterilizare. Campaniile de sterilizări s-au derulat în 15 oraşe şi localităţi, între care Bucureşti, Comăneşti (jud. Botoşani), Băile Govora (jud. Râmnicu Vâlcea), Dej (jud. Cluj), Calafat (jud. Dolj), Oţelul Roşu (jud. Caraş-Severin), Tulcea (jud. Tulcea) şi Mangalia (jud. Constanţa). Din totalul de 5.122 de sterilizari, cele mai multe intervenţii au avut loc în Bucureşti (1.082), Mangalia (772) şi Comăneşti (622).

 

 

Cele două echipe mobile ale Vier Pfoten, compuse din medici, prinzători şi personal auxiliar, au desfăşurat campaniile de sterilizare la solicitarea primăriilor, în baza unui protocol semnat de ambele parţi. Potrivit acestui protocol, fundaţia se angajează să sterilizeze gratuit câinii şi pisicile fără stăpân, iar municipalitatea garantează faptul că angajaţii, contractorii şi subcontractorii săi nu vor iniţia acţiuni de ucidere, maltratare sau otrăvire a acestora. În cadrul programului, animalele au fost prinse, sterilizate, marcate cu crotaliu, deparazitate şi vaccinate şi, după perioada postoperatorie (24 de ore), returnate în locul din care au fost luate – ceea ce s-a întâmplat şi cu patrupedele din Giuleşti Sârbi. Persoanele fizice pot suna oricând la asociaţie pentru a indica câini fără stăpân care nu au fost sterilizaţi.

 

Puteţi citi şi:

Javre

De ce e uciderea în masă a câinilor o soluție proastă și care e rezolvarea


4 comentarii

  1. 5100 de caini si pisici in toata tara? o picatura intr-un ocean cu apa.
    Estimativ, sunt peste 100.000 de caini numai in Bucuresti. Presupunand ca doar 25.000 sunt femele care se imperecheaza o data pe an si avand in medie 2 pui care ajung la maturitate, cea mai eficienta solutie tot eutanasierea ramane. Si mai ieftina.
    Da, eutanasierea poate deveni o afacere. Dar si sterilizarea si adaposturile pot deveni la fel de usor o afacere. Un echilibru dintre cele doua metode ar fi si uman si eficient. Il aduci la adapost, daca nu e adoptat in 14 zile sau e ranit sau prezinta un comportament deviant animalul trebuie eutanasiat. Daca e adoptat, animalul va fi sterilizat iar cel care il adopta trebuie sa demonstreze timp de 2 ani ca are grija si este responsabil fata de animalul respectiv. Ca are unde sa il tina, ca are cu ce sa il intretina, vizite la medicul veterinar obligatorii, etc.
    Am citit la voi pe site un articol legat de haitele de cainii salbaticiti din rezervatia Retezat care omoara animalele salbatice. Cu aia cum ramane? Tot sterilizati si eliberati?
    Atata vreme cat nu iti asumi responsabilitatea fata de semenii tai pentru animalul de care ai grija, nu ai un cuvant de spus asupra soartei acelui animal.

  2. “Am citit la voi pe site un articol legat de haitele de cainii salbaticiti din rezervatia Retezat care omoara animalele salbatice. Cu aia cum ramane?” Trebuie sa inveti ca iubitorii de caini vagabonzi nu raspund la intrebari incomode.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger