VIDEO KritiK, emisiunea online despre temele și oamenii de la margine

4

Suntem liberi să ce? Există cu adevărat libertatea despre care ne vorbesc atât politicienii, cât şi filozofii?  Sărăcia este doar un accident în actualul sistem economico-politic sau e chiar regula sistemului? Ce mai înseamnă libertatea când nu prea ai ce să mănânci? A însemnat vreodată capitalismul şi altceva decât puţini bogaţi, mulţi săraci?

 

de Dragoș Dodu

Alternativa capitalismului e în comunism sau mai există şi alte variante? Ce înseamnă capitalismul, care îi sunt ideologiile operante, cum influenţează relaţiile de capital modul în care oamenii interacţionează între ei? Există vreo legătură între credinţele noastre (eventual religioase) şi felul în care înţelegem să ne cheltuim banii?

Nu propunem răspunsuri la întrebările de mai sus, ci dezbaterea unor teme care sunt atât de generale, atât de evidente, încât toată lumea pare să le evite. De teama unei discuţii prea abstracte sau de teama truismelor, nu e prea clar. Tăcerea asupra evidenţelor de tipul acesta face parte – credem noi – din ideologia dominantă astăzi. E o tăcere interesată, profitabilă. Teme precum sărăcia, marginalii, minoritarii, diferenţa, de orice fel ar fi ea, exploatarea, relaţiile de gen, inegalităţile sunt teme arondate, prin definiţie (bizară definiţie…) stângii politice. Pe de altă parte, în România, stânga este perfect, iremediabil discreditată de partidele politice care se declară “de stânga”. Din acest motiv “stânga” înseamnă, în România, ipocrizie. Iar dreapta, revendicată tot politic, a atras de partea ei mainstream-ul intelectualităţii româneşti, obţinând astfel un fel de legitimitate. Discursul rămâne la fel de mincinos, dar e o minciună girată de nume mari, învelită în coperte lucioase, vândută la preţuri ridicate şi beneficiind de sprijinul culturii înalte.

Dacă stânga e discreditată iar sărăcia, marginalizarea, discriminarea sunt nişte teme ale stângii, atunci toate aceste teme sunt discreditate. “Un sofism”, o să spuneţi. “E evident că nu e aşa”. Şi totuşi, noi credem că lucrurile stau exact aşa. Care este ultima carte în română pe care aţi citit-o despre sărăcie? Ultima melodie românească pe care aţi ascultat-o şi în care e un discurs susţinut despre marginalizare? Dar ultimul film românesc în care este expusă discriminarea? Cine, dintre ziariştii mainstream, scrie despre aşa ceva? Dar dintre eseiştii mainstream?

O mică parte din golul acesta de discuţie, gândire, comunicare îl va umple emisiunea KritiK. Aici vor fi invitate temele de la margine şi oamenii de la margine care pot vorbi despre ele. Emisiunea este, de fapt, un dialog despre ierarhiile dominante în lumea noastră, în domenii precum economia, politica sau socialul. Ne dorim să discutăm despre cum influenţează capitalismul privat sau de stat viaţa oamenilor, despre cum e produsă sărăcia, despre cum sunt produşi marginalii – şi despre sistemul care îi produce. Despre cum economicul şi socialul influenţează covârşitor dezbaterile de gen. Ne dorim să arătăm cum sunt stăpânite asemenea teme de curentele de opinie dominante care le dau o formă standard, opresivă.

Mai jos, vă invităm să urmăriți prima ediție din KritiK,  a cărei invitat este antropologul Florin Poenaru: o discuție despre capitalism, egalitatea de șanse, rolul benefic al muncii, colonialism și elite.

 

 


4 comentarii

  1. cea mai mare ironie…un tip care a trait foarte multi ani din scurta lui viata pe banii fundatiei soros a marelui mogul capitalist sa vina acum sa vorbeasca aiureli despre cat de nociv e capitalismul cand stai si bei pana dimineata in club, la ora cand oamenii normali la cap muncesc deja ca sa aveti voi o paine

  2. credeam ca asta cu soros e rasuflata deja, dar e greu sa fii original. intotdeauna merge un cliseu. ca sa va raspund totusi: problema cu banii de la soros e ca nu ajung sa stai mereu pana dimineata in cluburi, ci trebuie sa mai si muncesti in contul lor. altfel spus, problema e ca nu sunt suficienti, nu ca sunt.

  3. Pingback: VIDEO Kritik – Emisiunea online despre naționalism și ”alți monștri colaterali” | TOTB.ro - Think Outside the Box

  4. Pingback: VIDEO Kritik – Emisiunea online despre femei și moravuri | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger