VIDEO Jurnalul oamenilor evacuaţi de pe Strada Vulturilor

0

Despre evacuarea mai multor familii de pe strada Vulturilor, în urma retrocedării imobilelor în care aceştia locuiau de foarte mulţi ani, v-am mai povestit pe TOTB aici şi aici. Deşi au trecut trei luni de când aceşti oameni au rămas fără casă, primăria nu a făcut niciun demers pentru a le pune la dispoziţie, potrivit legii, locuinţe sociale. Familiile, inclusiv numeroşi copii, locuiesc şi acum în stradă, în cabane şi corturi improvizate, deşi frigul este greu de îndurat. De puţină vreme, cu ajutorul unor reprezentanţi ai societăţii civile, evacuaţii îşi documentează experienţele de viaţă pe un blog, unde puteţi citi cum arată viaţa în stradă.

 

p1040177-resized-resized-resized-resized

 

Astăzi, din cauza frigului și a ploi, ne-am construit cabane din pături și lemne pentru un adăpost mai rezistent la zăpadă ,frig ,ploi. În aceste cabane ne-am băgat corturile pentru a ne proteja de frigul de afară pentru că nu avem căldură, lumină, apă, chiar și în aceste condiții continuăm să mergem la muncă și să trimitem copiii la școli. Uneori cerem apă la vecini pentru a ne face un duș, alteori ONG-urile au venit cu o mașină pentru a ne lua copiii la ei acasă pentru a se spăla. La fel procedăm și cu hainele: tot ei ni le spală.

Ne-am facut un obicei: de dimineața până seara stăm afară și căutăm lemne să le ardem pe trotuar. În acest fel ne încălzim, dar ne și afumăm și imaginați-vă cum se simte mirosul în mijloacele de transport. Autoritățile n-au niciun stress, n-au nicio treabă cu faptul că ei condamnă copii,tineri și bătrâni să doarmă pe stradă, în frig, iar domniile lor stau la căldură și își fac planuri. Planuri de sărbători. Noi ne facem și noi planuri, dar, of, cum să trecem de frigul de afară, de ploi, de zăpădă. Căci de sărbători nici vorbă. Ce brad ,ce cadouri, globulețe, luminițe, primire colindătorilor și atâtea lucruri pe care toată lumea le face cu drag de sărbători? Pentru noi acestea au ajuns sa fie doar un vis frumos, pentru ai noștri copii, iar pentru ai lor părinți un OFTAT și un șir lung de PLÂNS continuu. În fiecare zi ne rugăm, strigăm la Dumnezeu să aducă fericire și bucurie pe fețele copiilor nostri, să avem din nou o casă unde să fim în siguranță.

Mai jos, vă invităm să vedeţi un scurt fragment din jurnalul video de pe Vulturilor 50, realizat de cei care le sunt alături acestor oameni, încă de la evacuare. Pe blogul comunităţii, puteţi afla mai multe informaţii despre cum îi puteţi ajuta pe cei rămaşi fără acoperiş şi nevoiţi să înfrunte frigul în stradă.

 

 

Despre poveştile mai multor oameni evacuaţi din casele naţionalizate, puteţi citi aici:

Oameni trataţi ca nişte animale: “O să vină cu o macara, să ne ridice şi să ne arunce în mare”

Primăria încalcă grav drepturile omului: Peste 100 de oameni din Bucureşti, aruncaţi în stradă

Portret de evacuați: Cornelia și Marian Gheorghe 

Un avocat îi ajută pro bono pe evacuaţii din Bucureşti  

Protestul evacuaţilor din Bucureşti: Noi v-am votat, voi ne-aţi alungat! 

Se pregăteşte revoluţia evacuaţilor 

Antropolog în Rahova-Uranus: “Cu cât oamenii din cartier trăiesc mai în suspans, cu atât se emancipează”

Parada femeilor evacuate. Când societatea civilă aruncă mănuşa politicienilor

Primăvara evacuaţilor

Lansarea Frontului pentru Dreptul la Locuire

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger