VIDEO Inventika 2011: Harpa invizibilă

1

Nu ești harpist adevărat până nu cânți la harpa invizibilă. Doi tineri de Centrul de Creație Tehnică pentru Tineret au inventat-o și o prezintă la Inventika pentru tineri, salonul de invenții care are loc la Romexpo până pe 8 octombrie.

Harpa invizibilă este o harpă electronică, ce are senzori de lumină în loc de coarde. Pentru a cânta la acest instrument estenecesară doar mișcarea degetelor prin fața senzorilor. În felul acesta, cantitatea de lumină recepționată se modifică și, in consecință, harpa produce sunetele dorite.

Singurul lucru vizibil este suportul de lemn al harpei, dar muzica vine, practic, de nicăieri. “Harpa are în baza ei o serie de senzori de lumină, senzorii transmit datele în funcție de cantitatea de lumină care cade pe ei la microprocesor, care, la rândul lui, are în el un program”, ne explică Liana Marinescu, unul dintre inventatori. “Cantitatea de lumină se poate calibra, iar dacă e întuneric se poate porni laserul cu care este adaptată harpa, mai spune ea. Laserul are o prismă care împarte raza laser în opt raze care cad perfect pe senzori”, mai spune Liana.

Și dacă harpa nu este instrumentul dumneavoastră preferat, din programul creat de cei doi tineri harpa poate deveni chitară, pian, acordeon sau chiar mitralieră.

The sound of light and shadow from Mihai Ionascu on Vimeo.


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger