În cele 15 minute ce urmează, vă invităm să urmăriți un scurt documentar românesc despre Internet, drepturi de autor, creativitate și cenzură. Printre invitații intervievați în filmul de mai jos se numără Minus, muzicianul care a ”citat” din Jennifer Rush într-o piesă suspendată de o casă de discuri, Constantin Vică, președinte al Organizației pentru Drepturile Utilizatorilor, Bogdan Manolea, director executiv al Asociației pentru Tehnologie și Internet, și Delia Mucică, secretar în Ministerul Culturii.
2 comentarii
daca nu vor sa le fie utilizate, copiate,distribuite operele pur si simplu sa nu le mai arunce in marea numita internet, aceasta mare denumita internet este a tuturor nu a cuiva anume. Daca pui ceva pe internet acel ceva devine public si deci, de drept utilizabil.
Un alt aspect privind pe cei ce vor sa restranga aceste drepturi este unul singur si anume, atunci cand restrangi de la vizibilitatea publica a unei opere proprii create pur si simplu iti restrangi modul in care acea opera este cunoscuta si perceputa de cei din jur. Asadar iti faci rau singur draga creator pentru ca o informatie trebuie sa circule pentru a fi cunoscuta, placuta si in cele din urma comercializata. Daca nimeni nu cunoaste opera ta nu o place nimeni, nu o vinzi.
Am vazut un artist roman in video ce comenta asupra drepturilor lui, muzician, care da, este un autor de continut, prin vocea sa produce continut muzical care este de asemenea asociat cu cuvantul MUZICA, pe website-ul sau utilizeaza cuvantul MUZICA dar, are el oare drept de autor pentru acel cuvant? kategoric NU! el are drept de autor pe propria sa voce si va fi ascultat de propriile urechi atata timp cat el nu isi face cunoscuta opera. Daca si-o face cunoscuta o va cunoaste direct poate 100…1000 persoane, care i vor cumpara opera si atat, profit ??? kategoric NU. Daca opera e distribuita, share-uita, remixata, etc are sanse sa fie cunoscut si apreciat de 1 milion, 10 milioane de oameni, va vinde probabil 500.000 …..5.ooo.ooo copii ale operei deci PROFIT ??? KATEGORIC DA.
NU MAI INCERCATI SA DISTRUGETI CEVA CE NU ESTE AL VOSTRU. INTERNETUL ESTE AL TUTUROR, DACA NU ITI PLACE NU INTRA IN EL. NU AI DREPTUL SA IL DISTRUGI!
Citez din mesajul anterior: “Daca pui ceva pe internet acel ceva devine public si deci, de drept utilizabil.”
Complet gresit. Acel ceva nu devine, de drept, utilizabil de catre oricine si in orice conditii. Creatorii de continut, folosesc Internetul pentru promovarea creatiilor lor, dar asta nu inseamna ca acele creatii, odata ajunse pe Internet, au devenit bun public, liber la distrubuit, download, etc. Toate astea sunt acceptabile numai in urma unui acord prealabil cu autorul, ori cu detinatorul drepturilor de proprietate. Daca, de exemplu, cineva decide sa nu-si mai faca gard in jurul curtii, asta nu inseamna ca toata lumea e libera sa-si plimbe cainele prin iarba omului, fara sa-l intrebe mai intai. Doar maidanezii fac asta. Il invit pe autorul erorii din citatul de mai sus, sa citeasca Legea 8/1996 actualizata, pentru a se lamuri in privinta acestui aspect. Se aplica pe teritoriul Romaniei, iar necunoasterea legislatiei nu este o scuza acceptata de instanta.