VIDEO Indienii săraci se tăvălesc în resturile de mâncare ale bogaților, pentru a se vindeca de boli

0

Așa-numitul ritual Made Snana este specific statului Karnataka, iar în cadrul lui, membrii castelor inferioare (daliții) se rostogolesc prin resturile de mâncare lăsate de apartenenții castei brahmanilor (casta superioară). Anual, cei mai săraci dintre indieni participă la acest ritual, cu credința că se vor vindeca de boli și vor scăpa de necazuri.

 

Numele acestui ritual, reluat în fiecare an la festivaluri ca  Champa Shasti sau Subramanya Shasti, s-ar traduce prin ”Baia de scuipat”, care a strâns numai anul trecut 25.000 de participanți.  Numeroase organizații pentru drepturile omului și care luptă, în special, pentru drepturile daliților, încearcă deja de ani buni să interizcă acest ritual, considerându-l ”inuman” și inaccpetabil.” ”Acest rău nu e mai prejos ca tradiția Sati (practica interzisă de a arde văduvele pe rugurile funerare ale soților) sau ca și căsătoriile cu copii,” a declarat activistul  Panditaradhya Shivacharya Swami după ultima ediție a Made Snana. ”Nu-mi pasă ce castă se tăvălește prin resturile brahmanilor. Nu ar conta nici dacă cei care s-ar rostogoli ar fi chiar brahmanii, însă această practică e dezgustătoare și neștiințifică,” a declarat pentru India Today A. Narayanaswamy, ministru pe probleme de asistență socială, la rândul lui aparținând castei daliților, cunoscută și drept casta celor ”de neatins.”

 

 

Autoritățile intenționează să se adreseze oficial templelor din aceste zone, solicitându-le să interzică această practică, după ce anul trecut ea a fost oficial desființată în urma mai multor proteste ale activiștilor. Anul trecut însă, când a avut loc cea mai recentă ediție a ritualului, oficialii au fost însă obligați să ridice interdicția, sub presiunea daliților și a guvernului. O anumită facțiune a daliților, așa-numiții Malekudiya, a făcut eforturi pentru susținerea acestei tradiții străvechi, amenințând că nu vor mai participa la niciun alt eveniment al festivalului, dacă nu vor fi lăsați să se rostogolească în resturile alimentare lăsate de brahmani.

 

 

”Brahmanii care mănâncă sunt considerați reprezentanți ai însuși Stăpânului Subramanya, iar scuipatul lor este chiar cel al Stăpânului. Se spune că fiul lui Krishna, Samba, s-a vindecat de lepră după ce s-a rostogolit în resturile lor de mâncare, iar toate castele care fac acest lucru cred că problemele lor vor fi rezolvate astfel. Este o soluție psiho-terapeutică ale cărei rădăcini trimit la Ayurveda și nu ar trebui interzisă fără argumente științifice,” e de părere astrologul Kabyadi Jayarama Acharya, unul dintre practicanții convinși de Made Snana.

Sursa: India Today

Foto: TheHindu.com


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger