VIDEO În fuste scurte, turcii protestează împotriva violenţei asupra femeilor din Turcia

0

Bărbaţii turci iau atitudine şi se alătură femeilor care luptă pentru respectarea drepturilor lor, printr-un gest simplu, neconvenţional, dar menit să atragă atenţia asupra necesităţii combaterii violenţei împotriva femeilor: poartă fuste scurte.

 

 

Bărbaţi în fuste scurte au protestat pe străzile din Istanbul la sfârşitul săptămânii trecute şi au transmis fotografii cu ei în această ţinută, prin reţelele de socializare. Gestul lor vine după uciderea brutală a unei studente în vârstă de 20 de ani, Ozgecan Aslan, care a fost omorâtă pentru că s-a luptat să nu fie violată.

Cazul a stârnit o dezbatere aprinsă pe tema violenţei împotriva femeilor în Turcia. Tânăra ucisă fusese ultimul pasager al unui microbuz, pe 11 februarie; şoferul maşinii a deviat de la ruta normală şi a atacat-o, încercând să o violeze. Fata s-a apărat, iar bărbatul a lovit-o cu o bară de fier, a ucis-o şi i-a dat foc.

Crima a stârnit un val de indignare în Turcia şi a generat proteste, precum şi luări de poziţie care de care mai simbolice şi mai creative, inclusiv din partea bărbaţilor – cum este şi cazul protestului în fuste scurte. Cu eticheta #ozgecanicinminietekgiy (“poartă o fustă scurtă pentru Ozgecan”), bărbaţii turci postează, pe reţelele de socializare, imagini cu ei purtând fuste scurte, dar şi mesaje de sprijin pentru femeile turce. Şi un grup de bărbaţi din Azerbaidjan a iniţiat o pagină pe Facebook cu imagini în care poartă fuste scurte, în acelaşi scop.

După uciderea tinerei, femei din toate colţurile Turciei s-au alăturat unei campanii tot mai puternice menită să le facă vocile auzite şi să atragă atenţia autorităţilor şi societăţii că şi femeile au drepturi în Turcia şi trebuie respectate. Campania lor se bucură de sprijin internaţional, inclusiv din partea mai multor figuri publice.

 

 

Sursa şi foto: Mashable

 

Puteţi citi şi:

Turcoaicele îi râd în faţă vice-premierului care vrea să le interzică să râdă în public

Turcia blochează accesul la Twitter

Femeia de lângă noi, victima violenţei domestice


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger