VIDEO În cel mai verde oraş din lume nu prea vrea să locuiască nimeni

3

Masdar City ar putea părea visul împlinit al tehnologiei puse în slujba revoluţiei pentru oraşe inteligente, prietenoase cu mediul. Amplasat în apropierea Abu Dhabi, capitala Emiratelor Arabe Unite, Masdar City e un experiment hi-tech în valoare de circa 18 miliarde de dolari, gândit să deschidă către oameni oraşul autosuficient cu cea mai mică amprentă de carbon. Însă până acum, suprafaţa construită de un milion de metri pătraţi rămâne în mare parte pustie, cu excepţia câtorva studenţi implicaţi în proiect şi al câtorva reprezentanţi de companii, stabiliţi în clădirile construite după tehnologii de ultimă oră.

 

masdarcity26.jpg__800x600_q85_crop

 

Masdar, ridicat în regiunea deşertică din apropierea capitalei Abu Dhabi, e un experiment menit să demonstreze că o aşezare urbană se poate extinde, administrându-şi în acelaşi timp inteligent resursele. Aproape toată energia electrică din mega-proiectul aflat încă în stadiul de dezvoltare este asigurată de o centrală solară cu aproape 90.000 de panouri solare, la care se adaugă panourile montate pe acoperişurile clădirilor. Date fiind temperaturile ridicate, străzile sunt concepute în aşa fel încât să maximizeze umbra pe toată durata zilei şi să pună în circulaţie aerul răcoros dinspre Golful Persic. De asemenea, o turbină cu înălţimea de 45 de metri redirecţionează aerul mai rece de la înălţime, îndreptându-l spre reţeaua de străzi. Totodată, pereţii de sticlă ai clădirilor sunt dublaţi de straturi decorative din teracotă, care să asigure necesarul de umbră în interior. Cu ajutorul acestor strategii, autorii proiectului spun că temperaturile scad în Masdar cu circa 15 grade faţă de media din ţinutul deşertic. Proiectanţii vor să recicleze în jur de 80% din apa reziduală de la chiuvete, băi, duşuri, maşini de spălat şi maşini de spălat vase. În ceea ce priveşte mijloacele de transport, oraşul e gândit să ofere locuitorilor toate condiţiile perfecte pentru a merge pe jos, cu bicicleta sau cu alte mijloace nepoluante. Transportul în comun va fi asigurat ce vehicule electrice, pentru a reduce astfel pe cât posibil dependenţa de combustibilii fosili.

 

 

Cu toate acestea, Masdar City pare deocamdată un oraş-fantomă, atâta vreme cât clădirile nou-nouţe şi funcţionale, precum şi străzile sunt aproape goale. Singurele excepţii le reprezintă personalul de pază angajat să stea cu ochii pe oraşul-experiment, personalul care se ocupă de curăţenie şi întreţinere, respectiv studenţii care contribuie la dezvoltarea oraşului care ar trebui, potrivit planurilor iniţiale, să adăpostească 40.000 de locuitori până în 2025. Deşi proiectul e gândit să devină unul dintre cele mai importante centre de afaceri din regiune, iar peste 1.500 de companii şi-au anunţat iniţial interesul de a-şi deschide o reprezentanţă la Masdar, s-ar părea că neluarea în calcul a confortului vieţii cotidiene îşi spune cuvântul. Preţurile ridicate din oraşul hi-tech, lipsa centrelor comerciale obişnuite (locuitorii sunt nevoiţi să parcurgă kilometri întregi pentru cumpărăturile de bază), precum şi climatul deşertic sunt factori care au de spus un cuvânt mai important decât toate inovaţiile tehnologie puse în aplicare la Masdar.

Rămâne de văzut dacă proiectanţii îşi vor adapta ideile la realitate sau dacă, dimpotrivă, oamenii vor deveni mai receptivi la un stil de viaţă radical diferit de ceea ce oferă oraşele aşa cum le cunoaştem până acum.

Surse: Smithsonian Magazine, FastCoexist


3 comentarii

  1. Cine cacat vrea sa traiasca in Abu Dhabi? Treaba asta trebuie pusa in aplicare in lumea civilizata si nu intr-un loc care functioneaza dupa acelasi reguli ca acum 1000 de ani. Si pentru eventualii “nay-sayers”, lasati pliantele si filmele cosmetizate de pe net, mergeti acolo si vedeti cum sta treaba cu adevarat!

  2. Cat costa o locuinta acolo? Cat de bine e legata de zona de birouri/scoli/transport? Au investit ei 18 miliarde, dar ca si in insula din ocean construita, in forma de palmier, preturile sunt atat de mari incat investitia nu si-o scot.

    Abu Dhabi e unul din cele mai bogate orase din lume. Nu vor sa locuiasca – se pot face regim hotelier, cu pret f. mic.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger