Nu este uşor să ne imaginăm, la scară globală, care este impactul dezvoltării civilizaţiei noastre asupra planetei pe care locuim, dar ştiinţa a găsit metode de a ne arăta acest lucru, măcar cât să ne facem o idee asupra influenţei pe care o exercităm, ca societate. Aşa s-a născut şi materialul video de mai jos, intitulat “Apa în antropocen”.
Era geologică în care ne aflăm în prezent este numită holocen, dar există destui oameni de ştiinţă care au început să folosească termenul antropocen. Acesta a fost propus de ecologistul Eugene F. Stoermer şi popularizat de Paul Crutzen, câştigător al Premiului Nobel pentru chimie în anul 1995. În opinia lor, termenul holocen este incorect deoarece nu ţine cont de impactul omenirii asupra planetei. Antropocenul se consideră a fi început odată cu Revoluţia Industrială (la sfârşitul secolului al 18-lea), deşi unii cercetători leagă termenul de evenimente anterioare, precum răspândirea agriculturii şi revoluţia neolitică – aproximativ acum 12.000 de ani. Efectul omului asupra exploatării pământului, asupra ecosistemelor, biodiversităţii şi extincţiei anumitor specii este un subiect foarte controversat. Unii cercetători sunt de părere că influența omului a schimbat semnificativ sau chiar a oprit creşterea biodiversităţii.
În acest context, pentru a oferi o perspectivă cât mai complexă şi reală, modul cel mai bun de analiză este asupra resurselor de apă ale planetei. Materialul video de mai jos arată cum a afectat umanitatea rezerva de apă a Pământului, în condiţiile în care există tot mai multe voci din domeniul ştiinţei care susţin că la jumătatea secolului în care ne aflăm o mare parte a lumii s-ar putea confrunta cu o criză de apă (lipsa apei sau rezerve foarte scăzute), ceea ce va afecta dramatic populaţia.