VIDEO Îmblânzitorul de lei

0

Un leu care vine fugind înspre tine în sălbăticia savanei te poate face rapid să te gândeşti că este ultimul lucru pe care îl vezi în viaţa asta. Nu şi pentru zoologul Kevin Richardson, specialist în comportamentul animalelor, care, de-a lungul multor ani de muncă, a dezvoltat o relaţie specială cu leii neîmblânziţi ai Africii, relaţie care i-a adus şi renumele de “îmblânzitorul de lei“.

 

 

Richardson şi-a câştigat reputaţia datorită talentului său de a ajunge la inima acestor uriaşe feline, ca prieten şi nu în stomacul lor, pe post de cină. În ultimii zece ani, zoologul a lucrat îndeaproape numai cu leii din savana africană (într-o rezervaţie din Africa de Sud), iar, în timp, le-a câştigat încrederea şi afecţiunea. Ba chiar mai mult, este acceptat de grup ca şi când ar fi unul de-ai lor. În primul material video de mai jos, puteţi vedea cum îl salută leii dimineaţa pe zoolog. „Ştiu că mă pot ucide în orice moment, dar asta nu mă deranjează. Dacă aş avea o altă viaţă, după asta, aş face acelaşi lucru”, spune Richardson.

 

 

Viaţa lui s-a schimbat acum 11 ani, când a întâlnit, pentru prima dată, o pereche de pui de leu, aflaţi în captivitate. A fost atât de impresionat de aceste animale, încât şi-a dedicat toată activitatea cunoaşterii lor şi apropierii de ele. Îşi petrece aproape tot timpul în rezervaţia din Africa de Sud, iar metodele sale mai puţin „ortodoxe” de muncă au stârnit atât admiraţia oamenilor de ştiinţă, cât şi multe controverse. Până şi colegii lui de breaslă îl consideră un caz neobişnuit, pentru că, în general, specialiştii în comportamentul animalelor îşi observă de la distanţă subiectul analizei, pe când Richardson a ales să devină parte a grupului de lei. Prezenţa lui în haită a dus chiar la evenimente mai puţin obişnuite pentru lei, cum ar fi îmbăiatul de plăcere, în condiţiile în care leilor nu le prea place apa.

 

stire 8 oct lei 4

 

stire 8 oct lei 2

 

stire 8 oct lei 3

 

Există voci care au susţinut că intruziunea lui Richardson în viaţa leilor nu este necesară şi că ar putea avea un final tragic. Însă pentru zoolog astfel de critici nu contează. El speră ca, prin munca sa, devenită cunoscută în lumea întreagă, să atragă atenţia asupra faptului că leul african este o specie în pericol, care trebuie conservată şi ajutată să facă parte, şi pe viitor, din fauna planetei. Atât această specie, cât şi alte specii de feline mari au înregistrat un declin dramatic în număr de exemplare în ultimii ani. Richardson speră ca, prin faptul că arată lumii că se poate lega o prietenie între om şi felinele mari, să convingă tot mai mulţi oameni despre importanţa conservării acestor specii. Aventura sa şi mesajul pe care îl poartă pot fi urmărite pe site-ul Lion Whisperer.

 

stire 8 oct lei 7

 

stire 8 oct lei 5

 

stire 8 oct lei 6

 

Următorul material video de mai jos este povestea lui Richardson spusă, pe scurt, de Sky News, o poveste care are aproape 6 milioane de vizualizări pe YouTube:

 

 

Surse şi foto: TreeHugger, Sky News, The Sun, The Telegraph, Lion Whisperer


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger