VIDEO Imagini apocaliptice filmate de drone deasupra unei suburbii siriene

2

Cartierul Jobar din Damasc, capitala Siriei, o zonă intens populată odinioară, se află în centrul unor lupte cumplite între armata siriană și insurgenții islamiști, scrie RT, fiind aproape complet ștearsă de pe fața pământului. Înainte de începerea conflictului, în 2011, în cartierul Jobar din suburbia Ghouta, controlat acum de insurgenți, locuiau în jur de 300.00 de oameni, majoritatea fiind musulmani suniți. Aceștia au fugit după ce zona a început să fie devastată în ultimii ani. Ea găzduia numeroase atracții străvechi, printre care și Sinagoga Verde, cea mai veche sinagogă iudaică din lume, Marea Moschee din Damasc sau mormântul profetului Ilie, alături de băi construite în vremurile otomane.

Complet distrus în prezent, Jobar reprezintă una din numeroasele mărturii ale brutalității războiului din Siria și ale suferinței civililor, Insurgenții care se ascund în zonă și care se mișcă prin tuneluri subterane nu aparțin unei singure grupări, potrivit armatei siriene. „Ni s-a spus că străzile și chiar și casele individuale sunt ocupate de organizații diferite, de grupări islamiste de toate soiurile”, a transmis de la fața locului reporterul RT, Murad Gazdiev. „Ce complică eforturile de a-i alunga de-acolo este spațiul strâmt…așa că întrecerea continuă în fiecare zi”. Regiunea are o importanță strategică ridicată, aflându-se aproape de giratoriul din Piața Abbasid, care conduce spre centrul Damascului. Controlul asupra Jobarului protejează și drumul principal care duce în provincia Ghouta, controlată de insurgenți.

Armata siriană a încercat în mai multe rânduri să recucerească Jobarul, cel mai recent efort fiind în octombrie, forțele guvernamentale bombardând masiv regiunea pentru a o securiza. Situația este complicată însă și mai tare de rețeaua de tuneluri subterane folosite de insurgenți, care se întinde pe sute de kilometri. În perimetrul aparent securizat au loc lupte sporadice, armata încercând să-i împingă pe rebeli cât mai departe de capitală.

Urmăriți pe RT și o filmare exclusivă din interiorul zonei.


2 comentarii

  1. Ma mir ca nici macar nu le e rusine celor din statele “civilizate”(USA, UE etc0 sa publice astfel de “imagini” cu efectele barbarismelor pe care le-au produs acelor locuitori. RUSINE !!!!!!!!!!!!!!!

  2. Stii ce-i amuzant? Faptul ca Jobar a fost/este teritoriu detinut de FSA – nu ISIS – deci nu a fost bombardata de catre coalitia condusa de SUA. A fost bombardata in draci in schimb de catre rusi. Aceiasi rusi care detin si RT, firma care a filmat clipul 🙂 Frumos, nu?

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger