După ce Fundația Bill & Melinda Gates a lansat concursul pentru reinventarea toaletelor destinate țărilor sărace, cercetătorii s-au îngrămădit să revoluționeze ”tronurile” igienei. La expoziția de zilele trecute, au fost prezentate toaleta care transformă, cu ajutorul microundelor, reziduurile în electricitate, cea care folosește urina pentru tras ”apa”, o toaletă care transformă excrementele în cărbune și multe altele.
Toaletă operată de o pedală mecanică. Foto: AP
În acest moment, peste 2,5 miliarde de oameni nu au acces la condiții igienice corespunzătoare – aceasta este cifra de la care Fundația Bill & Melinda Gates au pornit când au lansat competiția pentru reinventarea toaletei. Anual, aproximativ 1,5 milioane de copii din întreaga lume mor în urma unor boli strâns legate de lipsa toaletelor adecvate și a igienei precare. Condițiile impuse pentru modelele inovatoare sunt: să nu folosească apă curentă, electricitate sau să necesite fose septice, să nu polueze, să aibă un cost de circa cinci cenți pe zi și, preferabil, să genereze energie sau să recicleze reziduurile umane.
Cele mai multe dintre prototipurile prezentate ieri la sediul fundației din Seattle au pus în aplicare cerințele de mai sus, anunțând un viitor verde și foarte puțin costisitor pentru bătrâna toaletă. Cele mai multe proiecte folosesc inovațiile din chimie și inginerie, pentru a transforma resturile umane în energie sau materiale reciclabile, cum ar fi reconvertirea fecalelor în cărbune. Alte modele folosesc idei simple, dar eficiente: propunerea de la London School of Hygiene and Tropical Medicine utilizează larve pe care le introduce în latrină, în urma procesului rezultând îngrășăminte naturale, cu un preț de un penny pe zi.
Bill Gates, în fața unui prototip de toaletă verde. Foto: AP
În condițiile în care closetele cu apă pe care le folosim în mod normal în țările occidentale risipesc cantități uriașe de apă potabilă, fără să genereze energii alternative, înlocuirea modelului domninant de toaletă ar putea însemna un mare pas pentru economisirea resurselor. Pasul următor pentru Fundația Gates va fi desemnarea câștigătorului, după analize și experimente pe prototipurile înscrise la concurs.
Sursa: PhysOrg
Puteți citi și:
Cât ne-a luat s-ajungem la WC. O scurtă istorie a toaletelor
Fundația Bill Gates cumpără fecale false pentru toalete ale săracilor
Bill Gates vrea să reinventeze toaleta