VIDEO Hoții de pădure, raportați pe harta online a tăierilor ilegale

0

Harta tăierilor ilegale de pădure este un nou instrument împotriva hoților de copaci care au cea mai mare vină pentru reducerea la aproximativ 27% a suprafeței împădurite din țara noastră, sub media europeană. Prin intermediul hărții interactive, oricine poate raporta o tăiere ilegală de pădure din orice județ al țării. Harta are și o parte offline, care constă în verificarea în teren a raportării pe hartă.

 

Proiectul a fost lansat, astăzi, și face parte din campania “Plantăm fapte bune în România”. Liana Buzea, coordonatoarea acestei campanii, spune că harta va ajuta la identificarea hoților de pădure care, în prezent, au legislația de partea lor și scapă, de cele mai multe ori, nepedepsiți.

Pe harta online, oricine poate intra și raporta, în orice județ al țării, o tăiere ilegală de pădure. După acest pas, o echipă de studenți ai Facultății de Geografie validează aceste raportări, după care urmează verificarea în teren a reclamației. Liana Buzea spune că proiectul va beneficia de colaborarea Ministerului Mediului și Pădurilor care va garanta ca autoritățile locale să pună la dispoziție hărțile privind amenajarea pădurilor. În cazul situațiilor care ridică semne de întrebare privind legalitatea tăierilor, echipa de verificare, alcătuită din reprezentanți ai ONG-urilor de mediu, merge mai departe și verifică la fața locului situația pădurii.

Reprezentanții societății civile atrag, însă, atenția că este foarte dificil de demonstrat un furt de pădure, întrucât, în multe dintre aceste cazuri, autoritățile sunt complice, iar furturile se fac cu acte.

Pădurile din România dispar de la an la an, iar modificarea Codului Silvic ce urmează a fi votată în Camera Deputaților permite distrugerea în continuare a fondului forestier. Deputații permit, potrivit noului proiect legislativ, fărâmițarea pădurii, prin posibilitatea împărțirii unui hectar împădurit, dar și exploatarea acestora într-un ritm mai ridicat decât poate permite regenerarea naturală.

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger