VIDEO. Gorila invizibilă: De ce nu vedem ce se află în fața ochilor noștri

0

Un filmuleț celebru înfățișează un grup de oameni ce își pasează de la unul la altul o minge de baschet în timp ce o altă persoană se plimbă printre ei îmbrăcată într-un costum de gorilă. Când spectatorii au fost rugați să numere de câte ori a fost pasată mingea, peste 40% dintre ei nu au văzut persoana costumată în gorilă. Psihologii americani s-au ghidat după acest clip video și după un volum intitulat Gorila Invizibilă pentru a explica de ce ceilalți 58% dintre specatori au văzut gorila, deși se concentrau pe mingea de baschet. Aflați și voi de ce.

Psihologii de la Universitatea din Utah, SUA, conduși de Jason Watson, au aflat de ce mulți oameni experimentează ceea ce se numește „orbire prin neatenție” – o persoană privește un obiect fără să-l proceseze, fenoment care îi face pe oamenii care vorbesc la telefon în trafic mai sensibili la accidente și care face ca o gorilă să fie invizibilă în ochii spectatorilor filmulețului pe care îl puteți urmări mai jos. Motivul: în cazul oamenilor care nu reușesc să vadă ce se află în fața ochilor lor, capacitatea memoriei de lucru – abilitatea de a-ți fixa atenția atunci când și unde este nevoie asupra mai multor lucruri simultan – este mai redusă. Pentru a oferi un alt exemplu pe lângă gorila invizibilă, putem aminti și de un studiu realizat la Western Washington University – unul dintre studenții din universității s-a îmbrăcat în clovn și a dat ture cu un monociclu în jurul unui scuar din campusul instituției. Jumătate din oamenii care au trecut pe lângă el au spus că au văzut clovnul, procentul fiind de doar 25% în rândul persoanelor care vorbeau la mobil.

Totodată, într-un articol publicat la mijlocul lui ianuarie 2010, New York Times analiza combinația periculoasă dintre plimbat, utilizarea telefonului mobil și o groapă neobservabilă ori un stâlp de pe trotuar, o jucărie uitată pe jos, în sufragerie, sau o mașină parcată. În 2008, în SUA, peste 1.000 de pietoni au ajuns la urgență după ce le-a fost distrasă atenția și s-au împedicat în timp ce utilizau telefonul mobil pentru a vorbi sau a trimite sms-uri. Potrivit unui studiu al Universității din Ohio, cifra cu pricina era de două ori mai mare decât cea înregistrată în 2007, care se dublase față de cea din 2006. (Pesemne că statisticile nu sunt diferite nici în cazul României). Leziunile suferite nu sunt de regulă foarte grave. După ce au analizat vizitele înregistrate la secțiile de urgență, cercetătorii americani au oferit câteva exemple. Un băiat de 16 ani a intrat într-un stalp telegrafic în timp ce trimitea un sms și a suferit o contuzie cerebrală; un bărbat de 28 de ani s-a împiedicat și și-a fracturat un deget de la mâna in care-și ținea strâns telefonul; un bărbat de 68 de ani a căzut de pe veranda casei sale în timp ce vorbea la telefon și și-a luxat degetul mare de la o mână și o gleznă, căzătura provocându-i amețeală. Tinerii par să fie cel mai des vătămați în urma folosirii telefonului mobil.

Noul studiu s-a bazat pe un filmuleț axat pe munca de cercetare din cartea The Invisible Gorilla (Gorila invizibilă), semnată de Christopher Chabris, psiholog la Union College, New York, și Daniel Simons, psiholog la Universitatea din Illinois. Clipul înfățișează șase actori care își pasează între ei o minge de baschet, iar subiecții care l-au urmărit au fost rugați să numere de câte ori a fost trecută mingea de la un om la altul. Mulți dintre spectatori s-au concentrat într-atât de mult  pe numărătoare, încât nu au reușit să vadă o persoană costumată în gorilă care a trecut printre pase, s-a oprit puțin să se bată cu pumnii în piept, apoi a ieșit din decor. Psihologii de la Universitatea din Utah au realizat o nouă versiune a acestui experiment, informează Pshysorg.com, și au obținut rezultate similare cu cele obținute de Chabris și Simons în 1999. Ele explică de ce atunci când conducem pe un drum prost, de exemplu, și ne lovim de lucruri neașteptate, unii dintre noi avem un control prea slab asupra atenției pentru a le observa.

Citiți și:

Vreți să vă ascuțiți mintea? Slăbiți câteva kilograme

Bei ca să uiţi? De fapt, alcoolul te ajută să ţii minte mai bine

Cercetătorii au identificat mecanismul memoriei pe termen lung

VIDEO. Artistul autist care a desenat New York-ul din memorie

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger