VIDEO: Fluturele artificial isi ia zborul

4

O echipa mixta de oameni de stiinta din SUA si Japonia au creat un mic fluture artifical pentru a incerca sa inteleaga mai bine biomecanica din spatele zborului misterios al insectei cu pricina. Rezultatele studiului lor risca insa sa fie neconcludente.

(articol preluat de pe The Wired)

Inginerii Hiroto Tanaka si Isao Shimoyama de la Universitatea Harvard, respectiv Universitatea din Tokyo au realizat si un filmulet cu noua lor creatie, in care un fluture cu aripi ca de celofan si membre ce penduleaza mecanic zboara lin inspre obiectiv si pe care il puteti urmari mai jos. Cu toate acestea, spune pentru publicatia Wired fiziologul Robert Dudley de la Universitatea din California, Berkeley, care a publicat pe 20 mai o cercetare despre fluturi, s-ar putea ca micuta masinarie sa nu ii invete pe oamenii de stiinta prea multe despre modul in care aceste insecte brazdeaza aerul.

„Ca realizare tehnica, opera este impresionanta, dar mai exista o serie de aspecte aerodinamice si biologice ce mai trebuie aprofundate”, explica el. Zborul fluturilor este oarecum misterios, continua specialistul american, pentru ca este aproape opus celui al ciorilor, de exemplu. Fluturii plutesc in deriva in loc sa zboare in linie dreapta, ceea ce ii face sa consume mai multa energie, asa ca oamenii de stiinta s-au gandit ca lupingurile lor au un scop evolutionar.

Cercetatorii niponi au reusit sa capteze intr-o oarecare masura tiparul oscilant de zbor al acestor vietati misterioase cu insecta lor artificiala cu aripi plasticate, insa fiziologul Robert Dudley spune ca diferentele dintre robotelul inaripat si fluturele in carne si oase sunt atat de mari, incat ar putea invalida lectiile biologice la care spera cercetatorii.

Foto: Flickr/wolfpix

Tags:4 comentarii

 1. Bine…acum ar fi interesant de vazut daca exact acesta era scopul:)) Eu stiu…ma gandesc ca fluturii zboara pe cam oriunde fara sa fie intrebati de viza si fara sa fie intrebati de ex de iranieni daca sunt trimisi de americani sau nu. E doar un exemplu, fireste :)))

  • Vlad Saveluc on

   Scopul este probabil unul stiintific, de intelegere a lumii.
   Sau poate asta e doar fatada, e mana lui Basescu in spate.

 2. Din cate observ eu filmuletzul de cateva secunde este filmat in slow motion iar traiectoria fluturelui este una descendenta….
  Concluzia mea logica ar fi ca nu au realizat mare lucru 🙂

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger