VIDEO Faceţi cunoştinţă cu Iisus Cristos. Şopârla Iisus Cristos

0

Pentru că merge pe apă, această şopârlă mică, verde şi agilă s-a trezit botezată “şopârla Iisus Cristos”. Pe numele ei adevărat şopârlă bazilisc, mica vietate este unul dintre cei mai rapizi prădători; viteza pe care o prinde şi forma specială a picioarelor sale, care o ajută să fugă pe apă, sunt avantajele sale în vânarea prăzii mult dorite.

 

 

Fie că vânează, fie că fuge de alţi prădători, baziliscul verde se poate ajuta oricând de capacitatea sa de a traversa suprafeţe de apă fără să se ducă la fund. Stilul său unic de a fugi şi forma picioarelor sunt responsabile pentru această abilitate. Aşa că, fără să o ştie, micuţa vietate s-a pomenit cunoscută în toată lumea drept „şopârla Iisus Cristos”. Şopârlele din această specie se întâlnesc mai ales în pădurile tropicale din America Centrală, din sudul Mexicului şi până în Panama. Trăiesc mult în copaci şi stau mai ales în apropierea unui ochi de apă. Dacă simt un pericol în apropiere, sar direct din copac în apă şi se pun pe fugă cu o viteză de aproximativ 1,5 metri pe secundă, pe suprafaţa apei.

Pot fugi în acest fel şi mai bine de 5 metri distanţă, dar, de regulă, atât le este suficient pentru a se pune la fereală de prădători sau pentru a prinde, ele însele, insecta dorită pe post de prânz. Iar când lupta cu gravitaţia nu mai poate fi dusă, micul bazilisc se transformă într-un înotător excelent, care îşi vede mai departe de drum. Baziliscul verde face parte din familia iguanelor, atinge cam 61 de centimetri lungime, cu tot cu coada ca un bici, iar masculii speciei au ca semn distinctiv nişte creste înalte pe cap şi pe spate (pe care şi le pun în valoare când doresc să impresioneze femelele). Sunt reptile omnivore şi se bazează pe o dietă alcătuită din plante, insecte, fructe şi vertebrate de mici dimensiuni.

 

 

Sursa şi foto: National Geographic


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger