Un filmulet recent ne prezinta o posibila solutie atat la problemele de mediu, cat si la criza energetica din ce in ce mai presanta din zilele noastre. Un orasel din regiunea Oxfordshire, Marea Britanie, a devenit prima localitate in care cateva sute de case sunt alimentate cu gaz obtinut din propria canalizare. Din fericire, mirosul nu prezinta o problema, avand in vedere ca deseurile din canalizare sunt tratate timp de 23 de zile inainte sa fie transformate in gaz si injectate inapoi in retea.
Mai intai se colecteaza metanul din lichidele din canalizare, apoi se proceseaza prin extragerea dioxidului de carbon, devenind in acest fel utilizabil atat pentru aragazul din bucatarie, cat si pentru incalzirea locuintei.
Pentru mai multe informatii, urmariti filmuletul de pe BBC:
7 comentarii
Ouf, de cate ori trebuie sa tot zic la toata lumea: Oxfordshire este un comitat, ca si cele din Robin Hood, echivalentul judetelor din Romania. NU ESTE ORASEL.
Voi va referiti eventual la un orasel din Oxfordshire. E ca si cum ai vorbi de Huedin, zicand oraselul Cluj.
Bulina neagra.
pai cine a zis ca ar fi orasel?
Bine ca esti tu desteapta…
Oxfordshire nu este un orasel, ci este o regiune la nord vest de Londra.
Apropo, oraselul de cheama Didcot.
Discutia nu era legata de osasel sat regiune ci trebuia sa fie legata de aceasta inventie inovatie care poate deveni foarte utila daca o sa fie implementata la un nivel mai mare.
Nu știu cât biogaz se poate extrage din canalizare, în niciun caz suficient pentru a încălzi tot orașul. Biogazul poate deveni o alternativă pentru ferme, acolo unde cantitatea de gunoi de grajd este foarte mare.