VIDEO Empatia, firul roșu care leagă spectacolele de anul acesta de la Ideo Ideis

0

Pentru prima oară, festivalul de teatru pentru adolescenți IDEO IDEIS (8-14 august, Alexandria) și-a ales o temă, care se potrivește mănușă cu filosofia festivalului. Empatia – acea calitate afectivă pe care o avem cu toții și face parte din umanitatea noastră, dar uităm uneori să o folosim – este firul roșu care ghidează campania Ideo Ideis de anul acesta, „Facem și noi niște empatie?,  și programul festivalului.

EMPATÍE s. f. Formă de intuire a realității prin identificare afectivă. Empatia este definită drept abilitatea „de a înțelege, de a conștientiza, de a recepta și de a experimenta, prin proximitate, aceleași sentimente, gânduri și trăiri ca o altă persoană.” Mai pe scurt, este abilitatea de a-i „citi pe cei din jur” și de a te pune în „papucii celuilalt”, o calitate esențială atât în munca actorului dar și în felul în care relaționăm zilnic cu cei din jurul nostru.

Spoturile „Facem și noi niște empatie?” propun o provocare dublă: aceea de a ne exersa empatia atât pe un personaj foarte empatic, cât și pe unul care nu pare să aibă această însușire. În cele 3 spoturi ale campaniei joacă șase foști participanți ai IDEO IDEIS, care au ales actoria: Voicu Aaniței, Vlad Galer, Ana Maria Guran, Carol Ionescu, Silvana Mihai și Paul Nistor.

Primul spot al campaniei:

 

 

„În contextul unei realități sociale globale din ce în ce mai intolerante, în care tendința de a rămâne confortabili în micile noastre universuri și tributari micilor noastre adevăruri pare să producă evenimente dezastruoase în lume, IDEO IDEIS își propune să chestioneze mecanismele afective care ar putea să ne aducă mai aproape unii de ceilalți și să combată ignoranța – prin cunoaștere și exercițiu empatic. Ediția de anul acesta aduce în prim plan empatia, în variile sale contexte de manifestare: de la cum funcționează ea în școli și în mediul jurnalistic, până la cum își găsește locul în artă – atât în procesul de concepere cât și în modul în care se raportează la public“. Andreea Borțun, Co-președinte IDEO IDEIS.

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger