VIDEO Documentarul "Prea-fericiţii din groapa de gunoi", disponibil integral pe net

5

Pe 17 decembrie 2010, 76 de familii (în cea mai mare parte romi) de pe strada Coastei din Cluj-Napoca – o zonă cu un potenţial economic substanţial – au fost mutate în proximitatea gropii de gunoi din Pata-Rât, în 40 de locuinţe construite în 10 module. La Pata-Rât mai locuiesc în acest moment alte două comunităţi de romi: una dintre ele – Dallas– aflată la câţiva metri de cea mutată în 2010, iar cealaltă – Cantonului fără număr, situată în vecinătatea căii ferate.

de Veioza Arte

Camerele pe care familiile de pe strada Coastei le-au primit la Pata-Rât au o suprafaţă de 13-14 mp (într-o cameră ajung să locuiască şi 10 persoane), nu au apă caldă, nu au bucatarie şi au (un modul deţine 4 camere) baie comuna. Pe terenul de pe strada Coastei, de unde au fost mutate cele 76 de familii, urmează să se construiască un campus teologic şi alte construcţii necesare Bisericii, care vor fi gata până în anul 2014. Primăria Cluj-Napoca a dat acest teren Bisericii Ortodoxe Române şi Facultăţii de Teologie în schimbul unui alt teren – un parc – deţinut de BOR.

După ce în luna mai 2011 Mihaela Michailov şi Farid Fairuz au fost martori la procesiunea de sfinţire a pietrei de temelie a viitorului Campus Teologic de pe strada Coastei şi la protestul organizat de cei afectaţi de evacuare, în octombrie, toţi artiştii implicaţi în proiect au realizat o serie de interviuri cu cei implicaţi în cazul Pata-Rât. Aceste interviuri stau la baza filmului Prea-fericitii din groapa de gunoi şi vor constitui un material de lucru pentru viitoare proiecte socio-artistice.

Documentarul face parte din proiectul subRahova-Pata Rât, un proiect al Asociaţiei culturale Solitude Project, finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi realizat în parteneriat cu Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, Veioza Arte şi Asociatia Colectiv A. Echipa proiectului: Farid Fairuz, Mihaela Michailov, Tania Cucoreanu, Katia Pascariu, Mădălina Dan.

Prea-fericitii din groapa de gunoi from veioza arte on Vimeo.

 

Puteţi citi pe acest subiect:

Pata Rât şi sacralitatea proprietăţii


Advertisment ad adsense adlogger