VIDEO Documentare românești de neratat la Festivalul Astra de la Sibiu

1

Începând de luni, civismul din fiecare se poate alimenta cu teme și motivații noi, din cele mai îndepărtate sau apropiate colțuri ale lumii, din fluxul de documentare deschis la Sibiu, odată cu cea de-a douăzecea ediție a Festivalului Internațional Astra. Dintre cele peste o sută de filme ce vor fi proiectate până la închiderea festivalului, pe 20 octombrie, am ales pentru voi preview-uri din câteva documentare românești, ce vor fi prezentate zilele acestea la Sibiu. Anul acesta, numărul de producții românești e considerabil, iar temele lor, foarte variate — de la imigranții chinezi stabiliți în România, până la povestea proiectului Tășuleasa Social. Așa că sugestia noastră e să vă faceți timp, măcar pentru un weekend intersiv de documentare la Sibiu.

 

Anul-dragonului-poster

 

Anul Dragonului (România, 2013. Regia: Adina Popescu, Iulian Ghervas)

Documentarul intră în lumea imigranților chinezi din București, radiografiind un fenomen social prin poveștile câtorva protagoniști: un imigrant ilegal care visa să lucreze pe un șantier est-european, un om de afaceri chinez cu cetățenie română, un jurnalist care s-a expus riscurilor, încercând să documenteze viața unei comunități. Filmul va fi proiectat la Sibiu joi, 17 octombrie, la ora 19:30, în Sala Marshall, a Casei de Cultură a Sindicatelor, respectiv sâmbătă, 19 octombrie, la ora 16, în aceeași sală.

 

8 Martie (România, 2012. Regia: Alexandru Belc)

Filmul lui Alexandru Belc revizitează locuri devenite deja reclive ale perioadei comuniste, cum ar fi o mină abandonată, un depou de tramvaie, o fostă fabrică de confecții și o fabrică de lactate. Totodată, documentarul aruncă o privire în locuri unde multe femei din România au muncit în tinerețe, extinzând câmpul de interes la felul în care Ziua Femeii e sărbătorită în fostele țări socialiste. 8 Martie va fi proiectat joi, 17 octombrie, la ora 17:30, la Sala Studio de la Casa de Cultură a Sindicatelor.

 

City Tour (România, 2013. Regia: Andrei-Nicolae Teodorescu)

Documentarul de o oră trece dincolo de stereotipurile care fac din trei zone ale Bucureștiului — Ferentari, Gara de Nord și Griviței — tabuuri. Recunoscute pentru violență, aceste zone se dezvăluie în fața obiectivului, cu povești fascinante și drame întrevăzute prin urmărirea schimbului de seringi, derulat prin programe special destinate acestor zone. Filmul va fi proiectat joi, 17 octombrie, la ora 15, la Sala Marshall a Casei de Cultură, respectiv vineri, 18 octombrie, la ora 18, în Sala Săucan.

 

Un film fain (România, 2012. Regia: Andrei Dăscălescu)

Realizatorul documentarului Constantin și Elena, pe care-l puteți urmări integral aici, participă anul acesta la Astra cu Un film fain, povestea proiectului Tășuleasa Social și a ”țării într-o țară”, pe care fondatorul ”Tășu”, Alin Ușeriu, a reușit s-o construiască, alături de voluntari. Dacă nu puteți ajunge sâmbătă, 19 octombrie, la ora 15, când documentarul va fi prezentat la Sala Marshall, vă recomandăm să-l puneți în lista de filme pentru viitorul cât mai apropiat, el putând fi vizionat mai jos:

 

Familia mea, pe scurt (România, 2013. Regia: Elena Borcea)

Documentarul realizat de o tânără de 16 ani încearcă să pătrundă mai adânc în povestea propriei familii, strâns legată de istoria Fabricii Rulmentul din Bârlad. Aici, pe TOTB, ați putut citi mai demult un interviu cu Elena, care povestește cum a făcut acest film și cum a ajuns el la secțiunea Short Film Corner a Festivalului de Film de la Cannes. La Astra, filmul va fi proiectat Joi, 17 octombrie, la ora 17, la Sala Săucan a Casei de Cultură.

 

Rio 2016 (România, 2013. Regia: Bianca Rotaru)

Documentarul spune povestea unei astfel de copilării: pornind de la personajele sale, două fetițe care se antrenează intensiv pentru a deveni gimnaste, Bianca Rotaru radiografiază eforturile, dublate de ambiția și proiecțiile celor două fete de a participa la Jocurile Olimpice de la Rio, din 2016. Filmul va fi proiectat joi, 17 octombrie, la ora 13:30,în Sala Săucan.

 

Dacă 6 ar fi 9 (România, 2013. Regia: Ivana Mladenovic)

Pe Ivana ați mai cunoscut-o pe TOTB, unde ne-a povestit despre documentarele ei. De data asta, e prezentă la Astra cu un documentar despre un personaj excentric, care e pasionat de filme, pe care le scrie, le regizează și le joacă de unul singur. Dacă 6 ar fi 9 este povestea unui destin izolat, care-și găsește refugiul în creativitate și Dumnezeu, în vreme ce oamenii din jur îi lipesc eticheta de ”nebun.” Filmul va fi proiectat miercuri seară, la ora 18, la sala Săucan. Trailerul documentarului îl puteți urmări aici.

 

Combinatul (România, 2013. Regia: Maria-Cătălina Andrieș)

Documentarul intră în viața unei comunități pe care căderea regimului comunist a destructurat-o din mai multe puncte de vedere: odată cu închierea Combinatului de fire sintetice de la Modosin (Vaslui), viața muncitorilor a intrat în deriva tranziției, nereușind să-și găsească ieșirea și echilibrul nici în ziua de azi. Filmul va fi proiectat joi, 17 octombrie, la ora 14:30, la Sala Studio a Casei de Cultură a Sindicatelor.

 

După fel și chip (România, 2012. Regia: Paula Oneț)

Documentarul merge pe urma mai multor povești despre oameni care își aleg din propriile fotografii imagini care să îi reprezinte în posteritate, de pe crucile așezate la morminte. Filmul Paulei Oneț, care va fi proiectat joi, 17 octombrie, la ora 14, în Sala Săucan, arată că cimitirul poate fi văzut și ca o mare arhivă socială.

 

Nico – Acasă la serviciu (România, 2013. Regia: Ana-Dora Matei și Alecsandru Vasiliu)

Documentarul reconstruiește felul în care Nico, o menajeră care lucrează într-o casă de oameni bogați, transformă spațiul domestic al acestei familii într-un loc de muncă.

 

Cântece pentru un muzeu (România, 2013. Regia: Eliza Zdru)

Filmul îi însoțește pe patru bătrâni cântăreți din comunitatea aromânilor fâșeroți în singurul turneu de promovare a albumului acestora. Road-movie-ul este însă un pretext al rememorării și al meditației despre viață, moarte, schimbare și muzică. Filmul va fi proiectat joi, 17 octombrie, la ora 19:30, în Sala Săucan, și sâmbătă, 19 octombrie, în aceeași sală, dar la ora 11.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Un comentariu

  1. Pingback: Cronica documentarului românesc City Tour (2013) | DISCERNE

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger