VIDEO Documentare cu și despre România la Astra Film Festival

0

Între 15 și 21 octombrie, Sibiul va avea parte de avalanșa de filme documentare prin care cei de la Astra reconstruiesc în fiecare an fragmente din lumile în care trăim. La competiția din acest an vor participa, printre multe alte filme al căror program complet îl puteți consulta aici, nouă producții care explorează realitățile românești: De la Roșia Montantă, la alimentele pe care le consumăm, până la ecourile dictaturii și povești de dragoste.

Aici… Adică acolo, regia Laura Căpățână-Juller, România

 

 

Ani și Sanda sunt două fete din Maramureș, crescute de bunici. Părinții lor muncesc în Spania, la fel ca mulți alți români. Când au plecat, planul părinților suna promițător: cu banii câștigați în Spania vroiau să-și cumpere o casă în care toată familia să fie fericită. După mai mult de zece ani, lucrurile nu s-au desfășurat conform planului și casa cea mare e departe de a fi terminată. Laura Căpățână-Juller le-a însoțit pe Ani și Sanda timp de trei ani, urmărind cu afecțiune și talent încercările prin care au trecut cele două fete devenite adolescente în absența părinților. Un film despre o problemă globală văzuta prin microscopul filmării directe.

Program: Vineri 19.10.2012 17:00, MARSHALL, Sâmbătă 20.10.2012 15:00, STUDIO

Ajutor pentru Mihaela, regia Hanna Maylett, Finlanda

 

 

Un cerşetor în poziţie de rugăciune stârneşte multe emoţii extreme: vina, furie, compatimire, frustrare. Majoritatea oamenilor trec pe langa el pur si simplu, dar intotdeauna se gaseste cineva care vrea sa ajute. In film, regizoarea Hanna Maylett urmareste confruntarea dintre cersetorii de origine rroma si finlandezi bine intentionati si isi pune sub semnul intrebarii ideile legate de ajutorul dat la nesfarsit. Ajutand-o pe Mihaela este un film despre provocarile carora trebuie sa le faci fata atunci cand vrei sa ajuti pe cineva si despre intalnirea a doua lumi diferite.

Program: Miercuri 17.10.2012 18:30, MARSHALL, Joi 18.10.2012 12:00, STUDIO

Cheltuieli comune, regia Anne Schiltz, Charlotte Grégoire, Belgia

 

 

Filmul reconstituie viaţa dintr-un bloc de apartamente din Bucureşti, un martor autentic al consecinţelor sociale şi economice suferite de societatea românească aflată în tranziţie. Sunt evocate poveştile care animă vieţile locuitorilor săi – aproape toţi proprietari. În această invitaţie de a „pofti înăuntru”, publicul descoperă personaje cu poveştile lor, modul lor de viaţă, cu mentalităţile, dar şi traiul lor de zi cu zi în calitate de proprietari: facturi de plătit, ţevi de reparat, un administrator mafiot, vecini băgăreţi, reţele de solidaritate care se dezvoltă. Filmul descrie foarte realist poveşti de viaţă aşa cum sunt ele trăite astăzi în Bucureşti.

Program: Miercuri 17.10.2012 14:30, MARSHALL, Joi 18.10.2012 21:30, STUDIO

După tăcere ceea ce nu e rostit nu există?, regia Vanina Vignal, Franța-România

 

 

După tăcere… tratează modul în care efectele dictaturii sunt încă extrem de vii, chiar şi după căderea lui Ceauşescu. Un film despre abuzurile statului, despre frică, despre cum se moşteneşte tăcerea de la o generaţie la alta. Un film despre spaţiul bântuit de fantomele trecutului, fapt ce face viaţa, în prezent, aproape imposibilă. Trei generaţii zidite în tăcere. Moştenirea negării, căci nimic nu a revenit la locul său de drept şi nimic nu a fost spus. Uciderea dictatorului nu e destul pentru a ucide dictatura.

Program: Marţi 16.10.2012 16:00, MARSHALL,  Joi 18.10.2012 22:00, SAUCAN

Într-o furtună. Insula, regia Laurențiu Damian, România

 

 

Documentarul înfăţişează instantanee de creaţie semnificative ale faimosului regizor Silviu Purcărete în timpul punerii în scenă a piesei Furtună de William Shakespeare. Munca lui cu actorii, indicaţiile regizorale şi emulaţia întregii trupe de actori a Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova devin, prin acest film, nu numai un document deosebit al istoriei teatrului contemporan, ci şi o dovadă cinematografică a unui mare talent creator şi a unei imaginaţii singulare.

Program: Joi 18.10.2012 18:00, SAUCAN

Noosfera, regia Artchil Khetagouri, Ileana Stănculescu, România

 

 

Iubirea adevărată este posibilă. Asta le spune profesorul de sociologie Nicolae Dumitru studenţilor săi. Dar cum poate fi găsită? Profesorul şi-a dezvoltat propria teorie, bazată pe cercetare ştiinţifică şi pe propriile predicţii asupra viitorului. Cu toate acestea, în viaţa lui particulară, lucrurile au luat adesea o turnură diferită şi teoria lui nu a fost întotdeauna de ajutor. Fiecare eşec din casnicii i-au afectat şi mărimea apartamentului în care locuieşte, acesta micşorându-se cu fiecare divorţ. Când, în cele din urmă, profesorul întâlneşte dragostea adevărată, teoria lui pare a se adeveri… până când viaţa îşi spune din nou cuvântul.

Program: Miercuri 17.10.2012 13:00, MARSHALL, Vineri 19.10.2012 15:00, STUDIO

Piepturi goale și buzunare pline, regia Cornel Mihalache, România

 

 

Am vrut să ştiu şi să spun lumii ce s-a întâmplat cu adevărat în România în timpul fenomenului numit „Decembrie 1989″. E convingerea mea că acesta a inclus conspiraţii, diversiune, rebeliune şi crimă, revoluţie şi contrarevoluţie, represiune şi manipulare, lovitura de stat militară şi euforie populară. Fiecare dintre acestea pe rând şi laolaltă. Însă, când discutăm despre 1989, nu ne putem permite să luăm doar ceea ce ne convine din acest eveniment. Cred că, înainte de toate, a fost vorba de o crimă de stat. Şi că adevărul despre revoluţie, foarte căutat după 22 de ani, ascunde de fapt o crimă de stat.

Program: Vineri 19.10.2012 21:00, MARSHALL, Sâmbătă 20.10.2012 16:30, STUDIO

Turn off the Lights, regia Ivala Mlademovic, România (foto main)

 

 

Trei tineri sunt eliberaţi din închisoare. Trei destine care devin unul singur. Aceasta este povestea lui Alex, un condamnat descurcăreţ, care încearcă să îşi lămurească propriile contradicţii în libertate. Vina depinde de circumstanţe şi de graniţele pe care le trece fiecare destin. Stingeţi becurile este o poveste despre supravieţuire în zonele gri ale moralităţii.

Program: Marţi 16.10.2012 20:00, MARSHALL, Vineri 19.10.2012 22:30, SAUCAN

Vorbitor, regia Radu Muntean și Alexandru Baciu, România

 

 

Vorbitor urmăreşte poveştile unor deţinuţi aflaţi în diferite penitenciare din ţară, care şi-au găsit partenerul de viaţă în timpul detenţiei. Acesta este fie o persoană din exterior sau, la fel ca ei, cineva care are de îndeplinit o sentinţă. Intenţia noastră a fost de a vorbi cu oameni lipsiţi de libertate, pentru care iubirea devine un substitut al libertăţii şi reprezintă poate singura lor speranţă într-un viitor mai bun.

Program: Marţi 16.10.2012 21:30, MARSHALL, Sâmbătă 20.10.2012 18:00, STUDIO

De asemenea, în afara competiției, la Astra 2012 veți mai putea urmări câteva documentare care analizează teme legate de realitățile sociale, politice și economice românești, printre care Crucile fabricilor seculare,  Adevărul despre HolocaustFuga din raiFericiri șiGutuiul japonez. Ce alte documentare va mai prezenta Astra în cadrul secțiunii Made in Romania puteți vedea aici.

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger