VIDEO Directoarea festivalului de film One World: “Ar trebui sa existe un festival mare de film documentar in fiecare tara”

0

“Bucurestiul are un potential urias, noi facem proiectii de documentare la Centrul Ceh in fiecare luni, si am observat ca oamenii vor sa vada documentare bune si sunt interesati de ele, este un motiv mai mult decat suficient sa le oferim si un festival”, spune Monika Stepanova, directoarea festivalului de film documentar One World.

De ce avem nevoie de un festival de film documentar?

Ar trebui sa existe un festival mare de film documentar in fiecare tara. Stiu ca este un festival Astra, la Sibiu, dar nu foarte multi oameni pot sa ajunga acolo. Bucurestiul are un potential urias, noi facem proiectii de documentare la Centrul Ceh in fiecare luni, si am observat ca oamenii vor sa vada documentare bune si sunt interesati de ele, este un motiv mai mult decat suficient sa le oferim si un festival.

De ce un festival de film documentar despre drepturile omului?

Acum 3 ani lipsea cu desavarsire un astfel de festival. Datorita situatiei noastre istorice, politice si sociale, trebuie sa se discute despre drepturile omului, trebuie sa se faca acest lucru intr-un mod amuzant, in care sa-ti faca placere. Nu trebuie sa fie educativ, nu trebuie sa spunem lucruri care s-au mai spus de atatea ori. Venim cu exemple, cu documentare de calitate, care sa le arate care sunt drepturile omului, si sa le arate ca drepturile omului nu sunt o obligatie, sau ceva plictisitor, sau ceva care nu are nimic in comun cu ei. Sunt practic parte din viata lor, parte din procesul creativ de gandire.

Care sunt stirile pe care le aduce One World Festival de anul acesta?

Sunt foarte multe stiri in lume, s-au intamplat foarte multe lucruri in ultimul an. Sa luam exemplu Iranul, alegerile din Moldova. Asta-seara avem un film despre Iran, o discutie pe aceasta tema. N-as putea sa spun ca aducem stiri, media se ocupa de acest lucru. Incercam sa venim cu o noua viziune asupra unor lucruri care deja se stiu, vrem sa cream dezbateri pornind de aceste filme. Filmele nu sunt la fel de rapide ca stirile.

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger